Ediths bästa

Fläskytterfile med svampsås

Här kommer ett riktigt bra recept på en festlig och lättlagad fläskytterfile (4-5 port)
*
Steg 1, köttet
1 st fläskytterfilé (ca 700 g)
Olivolja
Salt/vitpeppar/torkad timjan
*
Gör så här:
Gnid in fläskytterfilén med olivolja. Klappa med händerna fast kryddor runt hela filén.
(putsa inte köttet, jag använder inga exakta mått på kryddorna men snåla inte)
Bryn köttet i stekpanna tills fin färg. Lyft över till en ugnsform.
Sätt in i ugnen i 175° tills köttet nått en innertemperatur på 70°
Låt köttet vila. Gör såsen. Skiva köttet och lägg tillbaks i formen.
___________________________________________________
Steg 2, sås
ca 2 dl champinjoner
3 dl creme fraiche, 34%
3 dl vispgrädde
3 msk konc. kalvfond
Soya/salt/vitpeppar
*
Gör så här:
Dela och fräs champinjonerna i smör. Rör ner creme fraiche och grädde.
Värm upp såsen. Tillsätt fond, smaka av med soya, salt och vitpeppar.
Häll såsen över köttet. Strö över lite extra timjan.
*
Servera med tex. potatisrosor eller ris (eller i lata semestertider pulvermos)
___________________________________________________
Har du ingen termometer – gör så här:
Tillaga köttet mitt i ugnen 175° i ca 30 min. Vira in köttet i aluminiumfolie. Låt vila ca 10 min.
Om köttet ej är helt klart när du skivar upp det, sätt in det uppskurna köttet i ugnen en stund till.
____________________________________________________________

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »