recept

Äppelkaka

En riktigt god äppelkaka som blev Fredriks favorit 😀
( äppelkakan pudras med valfri mängd florsocker/kanel innan servering )
*

Pajdeg

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
*
Gör så här:
Elvispa ihop smör och strösocker. Rör med en slev ner ägget.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta in i smörblandningen.
Tryck ut 3/4 av degen i en springform Ø ca 24 cm
_____________________________________________________________
Fyllning
4 medelstora äpplen
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vatten
*
Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpple. Koka klyftorna i sirap och vatten på hög värme i ca 4 min.
Lägg i äppelklyftorna i pajskalet. Gör små ”korvar” av den återstående pajdegen, se bild!
(korvarna behöver inte vara perfekta) Lägg degkorvarna i ett rutmönster över äppelklyftorna.
*
Grädda äppelkakan mitt i ugnen 175° i ca 30 min. 
Låt svalna 
Pudra över kanel och florsocker. Servera med tex. vaniljvisp (se bild nedan)
Och här kommer en till bild på äppelkakan när den är pudrad med florsocker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »