Ediths bästa

Kålpudding i stekpanna

 När man blir sugen på kålpudding och det endast är några stycken som ska äta tillsammans så går det bra att göra kålpudding i stekpanna ( Kålpudding i ugn finns HÄR ) Jag brukar göra en vanlig storbiff som jag tipsat er om tidigare här på bloggen. Sedan steker jag bitar av vitkål i smör och tillsätter lite sirap på slutet.
Vitkålen blir så god att det knappt går att beskriva. Det blir alltid en liten smakportion av vitkålen innan jag fördelar den över storbiffen i stekpannan. Fördelen med den här varianten av kålpudding är, förutom att det går lite snabbare än kålpudding i ugn, att på det här sättet får såsen samsas med kålpuddingen i stekpannan och det blir därmed mindre disk och godare sås tycker jag.
Det här är svensk husmanskost när den är som allra bäst och receptet kommer här:
Här kommer receptet på en fantastiskt god kålpudding i stekpanna (4-5 port)
*
Steg 1
1 ägg
1 dl havregryn
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk mixad gul lök
600 g blandfärs
 *
Gör så här:
Blanda ihop allt utom blandfärsen. Låt svälla i 10 min.
Stek vitkålen under tiden (steg 2) Arbeta sedan in blandfärsen i blandningen.
____________________________
Steg 2
1 liter vitkål skuren i bitar ca 1×1 cm
Smör
2 msk sirap
Salt/vitpeppar
Gör så här:
Smörstek vitkålen mjuk på medelvärme i ca 5 min
Rör ofta så inte vitkålen får för mörk färg – Häll ev. på några msk vatten under stekningen
Blanda ner sirap. Smaka av med salt/peppar. Låt sjuda lite. Lägg kålen på ett fat.
_______________________________
Steg 3
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche 34%
1 msk kalvfond
Soya/Salt/Vitpeppar
*
Gör så här:
Smält smör i stekpannan. Tryck ut färsen till en stor biff.
Stek på medelvärme tills fin färg, ca 3-4 min
Vänd på biffen med hjälp av ett lock. Stek 2 min till. Fördela stekt vitkål över biffen.
 Vispa ihop såsen. Soya/Salt/vitpeppar efter eget tycke. Häll på såsen så biffen täcks.
Sjud under lock tills biffen är klar, ca 3-4 min
 *
Servera med tex. kokt potatis, kokta morötter och lingonsylt
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »