Jul

Kolapaj

 

En alldeles FANTASTISKT god kolapaj – ( På bilden har jag pudrat lite florsocker över kolapajen )

*

Steg 1
3 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 msk matolja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker
 *
Gör så här:
Arbeta ihop alla ingredienser i matberedare. (eller med elvisp eller för hand) Tryck ut degen i en springform Ø ca 24 cm.
Nagga. Grädda mitt i ugnen i 250° i 10 min. Låt svalna.
___________________________
Steg 2
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
Gör så här:
Koka ihop allt utom smöret! Sänk värmen. Småkoka på medelvärme tills kolan klarar kulprovet. Det tar ca 15-20 min. Rör ofta.
Kulprovet = Droppa lite kola i kallt vatten. Stelnar den och går att rulla till en kula är kolan färdigkokt.
 Drag kastrullen åt sidan. Rör ner smöret. Häll kolan i pajskalet. Låt svalna.
 Ställ i kylen tills kolan stelnat, ca 3 timmar. Servera med tex. grädde eller glass och hallon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »