Ediths bästa

Saftiga saffransbullar

Det här är de absolut mest saftiga saffransbullar jag någonsin bakat. Istället för att göra traditionella saffransbullar (eller lussebullar ) så testade jag idag att göra saffransbullar som vanliga bullar med mandelmassa och tillsatte då även saffran i degen. På bilden ovan ser ni fyllningen som innehåller smör, socker och mandelmassa som jag vispat ihop med elvisp. Bullarna blev så goda och våra gäster tog två var och berömde dem flera gånger så det här bara mååååååste ni testa! 
Jag har använt muffinsplåt vid gräddning och använde stora formar som passade bra i plåten, alltså ganska stora formar, typ cupcakesformar. Bullarna svällde ut lite över kanten på formen men det gjorde bara att de såg godare ut tycker jag. Receptet åker med dunder och brak in i kategorin EDITHS BÄSTA och det kommer här: (24 st)
Ett riktigt bra recept på 24 st saftiga saffransbullar
*
Steg 1
2 påsar saffran = 1 g
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
1 krm salt
ca 14 dl vetemjöl
*
Fyllning: Läs nedan!
Topping: Ägg och pärlsocker
 
Gör så här:
Kavla på saffranpåsarna för mer smakSmält smör. Häll på mjölk. Värm till fingervarmt (37°)
Rör ut jästen med lite degspad. Tillsätt resten av degspadet och övriga ingredienser. 
Arbeta degen i 5 min. Jäs i bunken under bakduk i 40 min.
_____________________________________________________
Steg 2, Fyllning
1 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Valfri mängd russin (kan uteslutas)
*
Gör så här:
Elvispa ihop allt utom russin. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
Kavla till två rektanglar 25×40 cm. Bred på fyllningen. Strö på russin. Rulla ihop.
Skär varje degrulle i 12 bitar. Lägg dem i stora muffinsformar. Jäs under bakduk i 30 min. 
Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker
*
Grädda mitt i ugnen 250° i 8-10 min (använd muffinsplåt för bäst resultat)
Lägg över bakplåtspapper sista tiden om saffransbullarna får för mycket färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »