godis

Chokladkola

Det här är en alldeles perfekt mjukseg chokladkola med tydlig chokladsmak. Att koka kola är enkelt och ännu lättare blir det att få kolan precis perfekt om man använder termometer. Har man ingen termometer så går det bra att göra kulprovet och det hittar ni förklaring på i receptet här nedan. Ett annat tips är att om man inte har en tjockbottnad kastrull så går det bra att använda en gjutjärnsstekpanna istället, bara kolasmeten får plats. Jag har i receptet skrivit att kolan ska koka på medelsvag temperatur, med det menar jag under medelvärme men ändå tillräckligt varmt för att kolan ska småbubbla. Jag brukar låta chokladkolan stelna i kylen men det går självklart lika bra att låta den stelna ute om det är kallt. Recept på chokladkola kommer här:
Recept
2 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
 *
Gör så här:
Koka ihop allt under omrörning i tjockbottnad kastrull. Sänk värmen till medelsvag. Låt sjuda tills 120° (20-30 min) Rör då och då. Har du ingen termometer – gör kulprovet
Kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Stelnar den och går att rulla till en kula är smeten färdigkokt
 Häll smeten i pappersklädd form ca 20×30 cm. Låt svalna. Skär upp i valfria bitar ca 40 st.
 Klä in kolan i klippta bitar av smörgåspapper. Förvara i kyl eller frys (tina frysta innan servering)

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]
*

Ett svar till “Chokladkola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »