Sött - Vetebröd

Semlor

Idag har jag fixat ett gäng med goda semlor till eftermiddagsfikat. Själva semlebullarna gjorde jag tidigare i veckan, när de nybakade bullarna svalnat så packade jag in dem i påsar och lade dem i frysen. Idag på morgonen plockade jag fram dem och så fick dem tina på ett fat i rumstemperatur. Lika goda som nybakade. Och det bästa, skönt att ha den mest tidskrävande delen gjord redan. Att fylla semlorna och spritsa är ju bara kul.
Gör man som jag gjorde denna gången, alltså att förbereda semlebullarna i god tid och ha dem redo i frysen. Då kan man ju enkelt fixa semlor när helst man känner för det. Bara att plocka fram det antalet bullar man är sugen på, kanske går inte alla 10 semlor åt på en och samma gång. Då kan ju resten ligga kvar i frysen tills nästa semmelfika eller när någon kommer på besök med kort varsel. Det jag vill säga är kort och gott att ofyllda semlebullar går hur bra som helst att frysa in.
Receptet ger 10 st semlor
*
Steg 1, Semlor
0,5 msk kardemummakärnor
1,5 dl mjölk
25 g jäst
75 g tärnat rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
ca 6 dl vetemjöl
Pensling: Uppvispat ägg
Fyllning: ca 200 g mandelmassa, mjölk, ca 5 dl vispgrädde
Topping: Florsocker
*
Gör så här:
Stöt kardemummakärnor med mortel. Värm mjölk och kardemumma till 37°. Lös upp jästen med mjölk. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser.
Arbeta in vetemjöl tills degen släpper bunkens kanter. Jäs degen i bunken under bakduk i 40 min.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Forma till 10 bullar. Låt jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 225° i 8-10 min. Låt svalna.
Fyllning: Riv mandelmassa på rivjärn. Skär av lock på bullarna och gräv en grop i varje bulle.
Blanda smulorna från gropen med mandelmassa. Tillsätt mjölk till önskad konsistens. Fyll varje semla med fyllningen.
Vispa grädde. Spritsa grädde på semlorna. Lägg på lock. Pudra florsocker över.
*
För fler recept Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)
På denna bilden ser ni även världens godaste dumlemuffins med strössel
Vill ni inte baka semlor på vetedeg så kan ni baka semlemuffins istället. Recept i länken nedan.
*
Jag vill även passa på att tipsa er om min morotskaka i detta inlägget. Den är kanongod!
*

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »