Mat - Köttfärs

Köttbullar i brunsås

Dagens middag hemma hos oss. Köttbullar i en gräddig brunsås, det är så gott!! När köttbullarna får ligga i såsen och småputtra en stund så tycker jag att både såsen och köttbullarna får extra god smak. Köttbullarna behöver inte vara alldeles klara när man lägger dem i såsen, med ett lock över stekpannan så blir de ganska snabbt färdiga av värmen från såsen.
Jag och flera i min familj älskar vitkål, så till de flesta köttfärsrätter som vi äter med brunsås har vi gärna råriven vitkål. Ingen kryddning alls utan bara tunt hyvlad vitkål som vi skär med osthyvel, var och en hyvlar enkelt själv den mängd vitkål som man önskar.
4-5 port. köttbullar i brunsås
*
Steg 1, Köttbullar
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk mixad gul lök
600 g blandfärs
 *
Gör så här:
Rör ihop allt utom blandfärs. Låt svälla i 10 min. Arbeta in blandfärsen. Forma till köttbullar.
Stek köttbullarna i smör. Använd en stor stekpanna. (håll ev. köttbullarna varma i ugnen på 125°)
 Tag ur köttbullarna ur stekpannan. Tag bort ev. stekklumpar. Fortsätt till steg 2
_________________________________
Steg 2, Brunsås
2 dl vatten
1,5 köttbuljongtärning
2 dl mjölk
Soya
Ca 2 msk maizena redning
1 dl vispgrädde
Salt/vitpeppar
 *
Gör så här:
Koka upp vatten i stekpannan som du stekte köttbullarna i. Låt buljongen smälta i vattnet. Rör.
Häll i mjölk. Tillsätt soya till önskad färg. Koka upp igen. Rör ner maizena till lagom konsistens.
Koka i ca 1 min. Häll på vispgrädde. Smaka av med salt/peppar
 Lägg i köttbullarna i såsen. Låt småputtra en stund
 *
Servera med tex. kokt potatis toppad med persilja, riven vitkål och lingonsylt
*
Tips på en enkel dessert efter maten. Gör min supergoda äppelpaj med knäckigt täcke
 *

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »