recept

Syltkakor

Syltkakor 😀 En riktigt klassisk småkaka som är lätt att baka, det moment som är lite knepigt är att fylla hålet på kakorna med sylt. Det gäller att använda en sylt som inte är för vattnig och så brukar jag använda skaftet på en tesked, det funkar bra. Man får heller inte ta för mycket sylt utan det räcker att fylla hålet upp till kanten, annars rinner det över under gräddningen.

Receptet ger 30 st syltkakor

*

Recept

200 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

ca 1 dl fast röd sylt


Gör så här:
Vispa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en smulig deg.
Tryck ihop degen. Lägg in i kylen i ca 30 min. (eller kortare stund i frysen om man vill skynda på)

Rulla ut ca 30 bollar. Stora som studsbollar. Lägg dem på bakplåtar. Gör en grop i varje boll med tex. ett finger.

Fyll varje grop med sylt upp till kanten. Grädda mitt i ugnen  i 175° i ca 15  min.

På denna bilden har jag precis fyllt syltkakorna med sylt upp till kanten. Den mängden sylt är lagom för att inte sylten ska rinna över vid gräddningen. Denna kakan kallas ibland för hallongrottor men då ska de så klart fyllas med hallonsylt, jag tycker att det går bra med vilken röd sylt som helst och kallar dem därför för syltkakor 😀

Kakorna har gräddats en kvart och har fått svalna lite på plåten. Ludwig blir först ut att provsmaka, han älskar småkakor 😀

Ska ni på picknick i påskhelgen så baka ett gäng med syltkakor och stoppa ner i picknickkorgen. De är lätta att äta utan att vara kladdiga. Våra syltkakor ska få följa med oss i helgen när vi ska åka och titta på Melwin och hans kompisar som ska spela fotbollsmatch. Ett lag inom vår kommun kommer de att spela mot denna gången, perfekt när det är så nära och bra.

*

Jag önskar er en fortsatt solig och fin dag!

Ett svar till “Syltkakor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »