Ediths bästa

Fyriskaka

I helgen har vi haft gäster och då passade jag på att baka en (eller två blev det) äppelkaka som jag tror att alla som gillar äpplen tycker om. Den heter fyriskaka och är en saftig sockerkaka med äpplen i. Receptet har jag sparat sedan jag allra första gången bakade denna äppelkakan i köket på gymnasiet för många år sedan. Lika omtyckt och god idag som den var då. Jag minns att alla i klassen tyckte om denna äppelkakan och ville skriva upp receptet för att ta med sig hem. Och här lämnar jag nu receptet vidare till er…

Recept

125 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk grädde

Fyllning: 3 äpple, 2-3 msk strösocker och 1-2 tsk kanel

*
Gör så här:
Elvispa ihop rumsvarmt smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner i smeten tillsammans med grädden. Bred ut smeten i smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
Skala och klyfta äpplen. Blanda med strösocker och kanel. Tryck ner klyftorna i smeten.
*
Grädda mitt i ugnen 175° i 35-40 min. Servera med tex. vaniljvisp

3 äpplen är lagom att använda till fyriskaka (använd gärna svenska äpplen)

Här ser ni de två äppelkakorna som är färdiggräddade. Det doftar kanel i hela köket.

När äppelkakan har svalnat lite är det fint att pudra på florsocker på toppen.

Servera fyriskakan ljummen med tex. vaniljvisp

*

Tips! Är ni sugna på en supergod småkaka så är mitt tips att baka ploppsnittar

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på ploppsnittar

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med äpple hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »