Äppelmuffins

Hej hej! Idag ska ni få ett nytt recept av mig, ni som kikat in här under de senaste dagarna har kanske lagt märke till att gamla inlägg ploppat upp i flödet, det beror helt enkelt på att jag har fixat i arkivet. Det är ett arbete som kommer att ta lång tid så fler gamla inlägg kan dyka upp i flödet på samma sätt framöver. Hoppas att ni står ut med röran medan jag fixar ♥

Det receptet ni ska få idag är ett recept på enkla och goda äppelmuffins. Muffinsen går bra att fysa och sedan plocka fram från frysen och packa med sig till alla avslutningar och fester som det brukar vara nu under maj månad innan skolorna slutar för terminen.

Receptet ger 12 st äppelmuffins och det kommer här:

*

Recept

2 ägg

1,5 dl strösocker

100 g smör

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Fyllning: 2 äpple, 2 msk smör, 2 msk strösocker, 0,5 msk kanel

*

Gör så här:

Gör fyllningen först: Skala, kärna ur och dela äpple i småbitar.

Smörstek äpple med strösocker och kanel i några minuter på medelvärme. Drag åt sidan.

Smält smör. Låt svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner smör och mjölk.

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i smeten.

Fördela smeten i 12 st muffinsformar placerade i muffinsplåt.

Fördela ut äpple över alla muffins. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 25 min.

Muffinsen gräddas i muffinsformar placerade i muffinsplåt. Det är viktigt att använda muffinsplåt för att pappersformarna ska hålla formen under gräddningen. Har man inte någon muffinsplåt så kan det funka bra att använda dubbla muffinsformar eller formar med extra bra stabilitet.

Det vanligaste är ju att servera äppelmuffins som en vanlig mjuk muffins men man kan även plocka ur avsvalnade muffins ur pappformarna (eller låta formarna vara kvar) och ställa dem på ett serveringsfat, pudra över florsocker och bjuda vaniljvisp till. Då blir det som en liten dessert istället.

När jag bakade äppelmuffins passade jag även på att baka havrebollar också 😛

Recept på havrebollar HÄR

Pestolax med citronsås

En god och lättlagad pestolax med citronsås – Receptet ger 4 port
*

Steg 1, Lax

4 portionsbitar laxfiléer 125 g/st
Salt
6 msk grön pesto
*
Gör så här:
Salta laxfiléerna runt om. Lägg i ugnsform. Bred ca 1,5 msk pesto på varje laxfilè.
Tillaga mitt i ugnen 200° i 12-15 min
(kolla med en gaffel att laxen är klar, eller med en termometer = 52°)
________________________________________
Steg 2, Citronsås
1 msk vetemjöl + smör
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche 34%
1 citron
Salt/vitpeppar
*
Gör så här:
Fräs vetemjöl i ca 1 msk smör. Tillsätt vatten. Vispa slätt. Koka upp.
Låt buljongtärningen smälta. Vispa ner vispgrädde och creme fraiche. Låt småputtra.
Tvätta och finriv det yttersta skalet på citronen.
Smaka av såsen med ca 0,5 dl citronsaft och ca 1 tsk citronskal. Salta/peppra.
*
Servera pestolax med citronsås och kokt potatis.
Tips! Tillsätt lite gurkmeja i såsen om du vill ha starkare gul färg.

*

 Tips till dessert – vaniljglass med hemkokt knäcksås 😀

Kolasås

En riktigt enkel och god kolasås 😛

*

Recept

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
1 msk vaniljsocker
*
Gör så här:
Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap under omrörning.
Låt småkoka i 12 min.
Rör därefter ner vaniljsocker och låt svalna.
*
Gott till vaniljglass
*
Även gott till kladdkaka med nonstop – recept HÄR
Eller kladdkakan på bilden nedan som kallas Chunky Monkey kladdkaka – recept HÄR

Chokladbollar med center

Gör extra goda chokladbollar genom att gömma en center i varje chokladboll
Förvara i kyl men låt stå i rumstemperatur lite innan servering så kolan i centern blir lös (12 st)
*

Recept

100 g rumsvarmt smör eller margarin

1 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 msk kallt kaffe
1 rulle center
 
Gör så här:
Elvispa ihop allt (utom center) Platta ut lite smet i handflatan
Lägg på en center och forma smeten till en chokladboll
*
Rulla chokladbollarna i kokos eller pärlsocker

Persiljejärpar i gräddsås

Idag plockade jag in lite persilja och gjorde persiljejärpar till middag. Alltså! Det är ju så gott! Jag brukar göra mina persiljejärpar genom att fylla dem med smör blandat med hackad persilja, man kan arbeta in persiljan direkt i köttfärssmeten istället om man vill men genom att koncentrera persiljan till mitten så ger det mer och godare smak. Dessutom gör smöret järparna extra saftiga och fina. För att få såsen extra smakrik till denna maträtten så brukar jag låta de stekta järparna ligga och puttra en stund i såsen. Receptet kommer här:

Persiljejärpar i gräddsås – Svensk husmanskost (ca 5 port)
*
Steg 1

100 g smör
ca 1 dl hackad persilja
1 ägg
1 dl havregryn
1,5 dl mjölk
0,5 msk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mixad gul lök
2 msk potatismjöl
800 g köttfärs
*
Gör så här:
Mosa ihop smöret med hackad persilja. Blanda ägg, havregryn, mjölk, salt, vitpeppar, lök.
Låt svälla i 10 min. Arbeta in potatismjöl och köttfärs.
Forma ca 15 bollar i storlek som en clementin. Platta i handflatan ut köttfärsbollarna.
Lägg på en klick persiljesmör. Nyp ihop till järpar. Stek i smör tills fin yta.
_________________________________
Steg 2
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
ca 1 msk kalvbuljong konc.
Salt/vitpeppar/soya
*
Gör så här:
Lyft ur järparna ur stekpannan. Häll ev. bort lite steksmör och plocka bort stekklumpar.
Vispa ur pannan med vatten, vispgrädde och kalvbuljong.
Salta och peppra efter smak. Soya tills fin färg. Koka upp såsen. 
Tillsätt maizena redning om du vill ha tjockare sås.
Lägg i järparna. Låt småputtra tills järparna är helt klara.
*
Strö ev. över extra persilja. Servera med kokt potatis eller potatismos och tex. kokta morötter.
*
Tips till dessert – Två goda favoriter med nutella 😛
*
Vill ni ha en snabb dessert så är mitt tips att göra smördegsinbakad nutella
*
Ett annat tips är nutellasemifreddo (glasstårta) Den går att förbereda flera dagar innan servering.
*
Lycka till med det ni testar att laga och baka!
Translate »