Hej i värmen

Hej alla och välkommen Augusti. Har ni det bra? I hettan har jag haft svårt att fundera på nya recept till bloggen och att stå och provlaga har ju i stort sett varit omöjligt. Köket har varit så varmt. Det är knappt att jag orkat fixa mat till familjen, vi har verkligen kört på lättlagat större delen av sommaren.På kvällarna gäller det att vädra så gott det går. Alla barnen har varsin fläkt som de kör med när de går och lägger sig, det hjälper inte mycket men lite. Längst ner till vänster på denna bilen ser ni Ludwig. Under sommaren har jag målat fyra fönster, de flesta av våra fönster är originalfönster från när huset byggdes. Det känns bra att kunna behålla det gamla och ta hand om det. För något år sedan fick vi frågan om vi inte skulle byta till underhållsfria plastfönster. Ja det låter ju smidigt. Men nej tack!Jag är så toknöjd med vår mintgröna lilla bil. Ingen annan här omkring har en likadan, det gillar jag! Den är så smidig och funkar bra till de flesta vardagsärenden när inte precis alla i familjen följer med. När vi är många så åker vi i två bilar, våran tio år gamla sjusitsiga bil har vi fortfarande kvar. Den får hänga med ett tag till.Här har Melwin klättrat upp på gungställningen, varför bara använda den till att gunga med när man kan klättra på den? Så tänker han, med det mesta… Det som man kan klättra på, det klättrar man på.
Fanny har varit ute och sprungit i värmen. Oscar sover och slappar mest under dagarna när det är varmt, helst utan kläder. Ibland badar han i sin lilla balja för att svalka sig.Jag avslutar detta inlägget med en länk till min goda äppelpaj med kokos – KLICKA HÄR

Fortsatt trevlig kväll!

 

 

Kladdig blåbärskaka med mandelmassa

Hej med ett blåbärstips! Detta är ett mycket bra recept på en blåbärskaka som blir kladdig och god med mandelmassa i smeten. Den är enkel att baka. Det enda man behöver tänka på är att vara lite försiktig när man vänder ner blåbären i smeten så att det inte blir mos av alltihop, då blir smeten gråaktig och tråkig. När blåbärskakan gräddats i ugnen i ungefär en halvtimme, och fortfarande är något kladdig, så får den svalna och sedan bli helt kall och stelna i kylen. Då blir den som allra godast. Och den blir god det kan jag lova! Receptet kommer här:

En lättbakad blåbärskaka ( kladdkaka ) med mandelmassa

*

Recept

100 g smör
100 g mandelmassa
  2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl blåbär
 *
Gör så här:
Smält smör. Riv mandelmassan på tex. rivjärn. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
Blanda ner smör och mandelmassa. Vänd försiktigt ner blåbär. Häll smeten i smord springform Ø ca 24 cm.
Grädda mitt i ugnen 175° i ca 30 min. Låt stelna i kylen (Den ska vara lite kladdig när ni tar ut den ur ugnen)
Servera blåbärskakan kylskåpskall. Toppa ev. med fler blåbär och pudra över florsocker.
Servera med tex. vaniljglass, grädde eller hemgjord vaniljvisp
*

Kladdkaka med kola

Hej och välkommen in till mig igen 😀 Här har vi haft regn idag, mulet och inte riktigt så hett som vi haft senaste tiden. Riktigt skönt faktiskt. När det regnar så blir i alla fall jag sugen på att baka så det har jag gjort idag. Kladdkaka med kola på toppen, en riktigt smaskig kladdkaka som jag tycker att ni ska testa att baka. Receptet kommer här:

Recept

125 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

5 msk kakao

Kola : 2,5 dl vispgrädde, 1,25 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker, 50 g smör

Topping : Flingsalt

*

Gör så här:

Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Rör sist ner det smälta smöret.

Grädda i smord springform Ø ca 24 cm. Mitt i ugnen 150° i 30 min. Låt stelna i kylen.

Koka ihop alla ingredienser till kolan på medelvärme. Rör ofta och koka till 125°.

Häll kolan över kladdkakan. Strö på valfri mängd flingsalt. Låt kolan stelna. Servera kladdkakan med tex. vaniljglass eller vispad grädde.

*

Här kommer beskrivande bilder

På denna bilden ser ni ingredienserna till kolan som jag lagt i en stekpanna av gjutjärn. Gjutjärn gör så att inte kolan bränner fast i botten, använd det om ni har det. Gjutjärnsgryta går också bra.

Kolan har nu kokat ihop ordentligt och börjat tjockna. Vid 125° har kolan kokat klart. Har ni ingen termometer så kan ni göra kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Går smeten att rulla till en kula är den färdigkokt.

Här har kolan stelnat och det är dags för ett smakprov. Denna gången gjorde jag både kladdkaksbotten och kolan på förmiddagen och vi fikade på eftermiddagen men det går precis lika bra att förbereda allt dagen innan om man hellre vill.

Om kolan har blivit hård i kylen så behöver den stå i rumstemperatur ett tag innan servering för att mjukna lite. Snyggast bitar skär man med en vass kniv.

Jag dekorerade kladdkakan med några röda vinbär från trädgården.

Tilde håller i kladdkakan när jag fotar ♥

För fler recept Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

*

HITTA I BLOGGEN

Fler kladdkakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Frallor med rågsikt

Hej alla. Här kommer ett nytt brödrecept 😀 I mitt skafferi fanns det en påse rågsikt så det använde jag till de här frallorna. Och vetemjöl för det tycker jag blir gott att blanda ut rågsikten med. Ganska ljusa frallor men ändå en smak av råg. Supergoda! Testa gärna mitt recept, det kommer här:

Detta recept ger 24 st frallor

*

Recept

5 dl vatten

0,75 dl rapsolja

50 g jäst

2 tsk salt

1 msk strösocker

5 dl rågsikt

ca 8 dl vetemjöl

Topping: vetemjöl

*

Gör så här:

Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i blandningen. Tillsätt salt och strösocker.

Arbeta in rågsikt och vetemjöl tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd som delas i 6 bitar.

Doppa snittytan på varje bit i vetemjöl. Jäs på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.

Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min

*

Nedan kommer lite fler bilder på frallorna (och på en brödsugen liten Oscar)

Hur långa längder ni bakar ut av degen spelar inte så stor roll, det är inte heller så noga med formen på frallorna. Trevligt om de har lite olika former tycker jag. Det ser hembakat och gott ut 😛

Oscar är med när jag fotar. Han vill smaka!

Att doppa snittytan på bröden i vetemjöl gör frallorna extra fina

Här har jag delat en av frallorna på mitten för att visa er hur fluffiga de blir. Är man noga med temperaturen på vattnet och rapsoljan, det ska ju vara fingervarmt. Och låter degen jäsa under bakduk på en dragfri och gärna lite varm plats, då blir bröden så här fluffiga.

För fler recept Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept på frallor hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Ved ger låg uppvärmningskostnad

Hej med några bilder på våra tre pojkar. Först två bilder på Oscar, gul tröja och ett stort leende. Familjens lilla charmtroll. Exakt 10 månader och tre dagar är han idag. Han är nyfiken och går utmed möbler. Ibland säger han hej.

Och på bilden här under ser ni Ludwig och Melwin. Efter sommarlovet börjar Ludwig förskoleklass och han längtar mycket till det. Melwin börjar 4:an

Killarna står framför vårat sommarnöje. Som ni vet så värmer vi upp huset med ved. Det är verkligen mycket arbete med vedeldning, veden ska kapas, klyvas, torkas, köras in till pannrummet och sedan äntligen användas till uppvärmning av både varmvatten och värma upp husets alla radiatorer. Vårat hus är stort, från början innehöll det två lägenheter men vi har gjort om det och bor i hela huset själva. Trots att huset är stort, tack vare att vi lägger tid och arbete på vedeldning, så har vi mycket lägre uppvärmningskostnader är de flesta. Så länge vi orkar så fortsätter vi med det. Imorgon ska jag baka bröd, vi ses snart igen!

Translate »