Hamburgerbröd

Hej på er! Har ni det bra? Denna helgen är jag ensam hemma med barnen för Fredrik är på minisemester med sitt arbete. Det har än så länge gått hur bra som helst. Barnen fick bestämma maten igår och då blev det hamburgare med köpta strips, ni vet en stor påse strips från frysdisken i affären med strips som man värmer upp på en plåt i ugnen. Det var viktigt att vi skulle ha just köpta strips och inte klyftpotatis som jag hellre hade valt. Hamburgerbröd fick däremot vara hembakat för det är godare än köpt tyckte dem så jag och Tilde bakade en sats med hamburgerbröd efter receptet här på bloggen. Bästa receptet på hamburgerbröd tycker jag. Jag fick det när jag gick i skolan i Värnamo. Jag lagade mycket mat och bakade när jag gick på gymnasiet och har sparat en hel del recept från den tiden. Här kommer receptet på hamburgerbröd →

Detta receptet ger 16 st hamburgerbröd

*

Recept

50 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

  1 msk strösocker

1,5 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

Topping: ägg och sesamfrön

*

Gör så här:

Smält smör. Häll på mjölk. Värm till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med lite av blandningen.

Häll på resten av blandningen  och arbeta in de övriga ingredienserna. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 16 bullar. Platta ut bullarna till hamburgerbröd. Nagga. Jäs på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min.

*

Här kommer lite fler bilder på hamburgerbröden

För att enkelt arbeta ut 16 hamburgerbröd så kan man dela degen i 4 delar och sedan dela varje del i 4 bitar. 4×4 blir ju 16 😀 På bilden här ovan är hamburgerbröden penslade med ägg och toppade med sesamfrön. Dags för bröden att gräddas.

Så där ja, då var hamburgerbröden gräddade och klara. När de svalnat lite så delar vi dem på mitten så att vi kan stoppa i hamburgarna. Inget slår nygräddade hamburgerbröd tycker jag. Mycket billigare än i butiken och mycket godare! Sesamfrön köper jag alltid i storpack, det brukar man hitta i hälsokosthyllan.

Oscar gjorde mig och Tilde sällskap i köket när vi bakade. Idag har han hittat en ny leksak att smaka på.

Jag gjorde köttfärssmeten och Tilde formade och stekte burgarna. Ett par ostskivor och ketchup i hamburgarna mer än så tyckte vi inte att det behövdes. Stripsen doppade vi bearnaisesås

Supergott blev det och alla blev nöjda och glada

För fler recept Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

*

HITTA I BLOGGEN

Fler bröd i kategorin övrigt hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

 

Länk till Ediths Bästa grillsås

Här kommer ett par bilder som jag tagit idag. Precis när jag skulle göra ett blogginlägg innan så startades datorn om och började göra uppdateringar. Så typiskt, det tar ju lite tid innan det blir klart så bilderna fick jag inte ut förren nu ikväll. Detta är från förmiddagen när jag, Ludwig och Oscar var ute i det fina vädret. Blåsigt idag också men soligt. Som vanligt undersöker Oscar allt med munnen.

Har ni tänkt att grilla i helgen så måste jag få tipsa er om en supergod grillsås med soltorkade tomater (eller en röra om man hellre vill kalla den för det) Ett riktigt enkelt recept med bara 3 ingredienser. Och den är god!! Väldigt god! Recept i länken under bilden.

KLICKA HÄR så kommer ni till grillsås med soltorkade tomater

Fortsatt fin fredagskväll till er som tänkt att vara uppe en stund till, själv ska jag gå och lägga mig nu.

4 ljusa bröd

 

Hej på er. Hoppas att ni alla mår bra. Jag har haft en otroligt långtråkig torsdag idag, hela dagen har jag väntat på att rörmokaren skulle komma. Vi ska byta några grejer på vedpannan i källaren. Väntade och väntade och klockan 16 gav jag upp och antog att han inte skulle komma. Hoppas att han kommer imorgon. Min Instastory har uppdaterats extra flitigt idag just på grund av att jag har haft tråkigt. Vem gillar att vänta liksom? Fixat lite i receptarkivet har jag gjort också. På bilden här över ser ni fantastiska brödet och på bilden under ser ni källarfranska.

Klockan 16.50 följde jag med Melwin som skulle fotograferas med sitt nya fotbollslag. Det var kul att få träffa hans nya tränare och spelarna i laget. Några kände vi igen sedan tidigare och några av barnen var nya för oss. Soligt var det men blåsigt. På bilden nedan ser ni stora vetekakor

Efter fotograferingen tog vi mintgröna lilla bilen och åkte till shoppingcentrat a6 i Jönköping. Melwin ska på disco imorgon och ville köpa något fint till det. Vi kom en timme innan de stängde så vi fick vara snabba där inne bland affärerna. En skjorta köpte han. En vårfin kortarmad skorta, det kommer bli bra till discot.

På sista bilden ser ni sirapsrutor, dem tycker jag verkligen att ni ska testa att baka. Supergoda och väldigt snygga rutor blir det. Nu ska jag packa en gympapåse och hänga upp lite tvätt. Vi ses imorgon igen.

Mintgrön bil

Vi har fått ett nytt behov i familjen. Vi har länge klarat oss med en sjusitsig bil, alla har fått plats och den bilen har räckt till för det vi har velat göra. Men nu ser det annorlunda ut. Oscar har kommit, vi är nu 8 stycken i familjen. Wilma har tagit körkort och inom de närmsta åren så ska både Tilde och Fanny börja övningsköra. Som fotbollsföräldrar till två barn blir det även mycket skjutsande till träningar och matcher. Vi behövde helt enkelt en till bil. En liten okomplicerad bil. Så nu står den här utanför köksfönstret, vår nya lilla bil. Mintgrön och fin 😀

Jag ska försöka knäppa av lite fler bilder av bilen vid ett annat tillfälle. När vi hade hämtat bilen hos bilhandlaren igår så passade vi på att handla på vägen hem. Jag var så nöjd och glad över bilköpet så en liten bukett rosor liksom bara slank ner i kundvagnen, den fick följa med hem. En enkel liten bukett för att fira lite, det känns trevligt att ha på bordet i matsalen.

Har ni testat att göra mjölkchokladfudge än förresten? Min syster som kom förbi en sväng samma dag som jag skurit upp fudgen fick med sig några bitar hem. Sedan fick jag ett meddelande från henne som gjorde mig så glad 😀

Veronica gör mycket julgodis varje år och dessutom är hon utbildad konditor så det kändes extra kul att hon tyckte så mycket om mjölkchokladfudgen som jag gjorde. Kan ju tala om att den redan är slut här hemma, igår eftermiddag när jag öppnade burken som stod i kylskåpet, var det enda jag hittade lite smörpapper i botten. Det blev rykande åtgång med andra ord.

Betyget 10 bättre än så kan det knappast bli. Om ni testar berätta gärna ni också vad ni tyckte om fudgen, det skulle vara kul tycker jag.

När Veronicas sambo Anton smakat fick jag detta meddelandet. Så glad blev jag.

Nu önskar jag er alla en solig och fin dag.

Mjölkchokladfudge

Här kommer receptet på godiset. Julgodis eller påskgodis eller kalla det vad man vill. Jag tycker att man kan göra eget godis året om. Denna gången var det ju mjölkchokladfudge som jag gjorde. Det är precis lika gott som det ser ut. Man får koka och koka tills en kolablandning når 125° sedan låter man mjölkchoklad smälta ner i blandningen så blir det fudge när det stelnar. Här kommer receptet på mjölkchokladfudge :

Antalet mjölkchokladfudge beror på hur stora bitar ni skär dem i

*

Recept

300 g mjölkchoklad

3 msk kakao

4 dl strösocker

4 dl vispgrädde

4 dl ljus sirap

*

Gör så här:

Finhacka mjölkchokladen. Koka i en stor kastrull ihop kakao, strösocker, vispgrädde och sirap under omrörning till 125°

Drag kastrullen åt sidan. Rör ner den hackade chokladen tills den smält.

Häll smeten i en form klädd med plast eller bakplåtspapper (ca 20×30 cm) Låt svalna. Låt sedan stelna i kylen.

Skär mjölkchokladfudge i valfria stora bitar. Ät och njut!

*

Min syster gav denna fudgen betyget 10 KLICKA HÄR för att läsa

Här ser ni fudgen när den har legat i formen under natten och stelnat i kylskåpet. Jag klär formen med plast, innan jag lägger dit plasten så brukar jag smöra lite i formen så att plasten sitter fast bra och så att det sedan går lätt att få ur plasten och fudgen ur formen. Plasten smälter inte av den varma fudgeblandningen. Vill man hellre använda bakplåtspapper i formen så går det lika bra.

På denna bilden har jag börjat skära upp fudgen med en vass kniv. Just under detta momentet är det nästa omöjligt att inte smaka!

Nu är det ju inte jul och påsken är över så då funkar fudgen som en enkel godbit till kaffet.

Svart kaffe som snart ska blandas med mjölk. Jag tar alltid mjölk i kaffet.

Med en vass kniv är det enkelt att skära upp mjölkchokladfudge i fina bitar.

Ludwig visar en bit i sin hand. Där ser ni ungefär vilken storlek vi gjorde dem i.

Är ni noga med temperaturen som ska vara 125° så lovar jag att ni får en perfekt fudge

Några till kaffet och ett helt gäng med fudge till barnen och så lägger vi resten i en burk i kylen. Där blir den inte gammal kan jag lova!

Hoppas att ni blir sugna på att testa detta receptet och var inte blyga för att lämna en kommentar, det blir jag jätteglad av. För fler recept Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

 *

HITTA I BLOGGEN

Mer godis hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »