Ostbröd som tekakor

Idag har jag och Ludwig bakat ostbröd som vi formade som tekakor Ni som har kikat in på min instastory under dagen fick en liten smygtitt på brödet innan det hamnade här på bloggen. Just nu lägger jag upp flera inlägg per dag på instastory för jag tycker helt enkelt att det är ett roligt sätt att nå ut till er. Enkelt och lätt att visa lite från min vardag. Bilderna visas i 24 timmar, sedan försvinner de. Klicka på min profilbild på Instagram så ser ni bilderna (sök efter @madameedithblogg) Och självklart är det kul om ni väljer att följa mig på Instagram med.

Detta recept ger ca 16 st tekakor med ostsmak

*

Recept

125 g smör

5 dl vatten

50 g jäst

200 g riven ost

1 tsk salt

1 msk strösocker

ca 12 dl vetemjöl

Topping: Ägg och valfri mängd riven ost

*

Gör så här:

Smält smör. Tillsätt vatten. Värm till fingervarmt (37°) Rör ut jästen med lite av blandningen.

Arbeta in resten av blandningen och övriga ingredienser. Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Forma till 16 st tekakor. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Strö på riven ost.

Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min.

Ludwig visar degen som har fått jäsa i bunken en halvtimme. De gula bitarna är den rivna osten. Använd stark eller mild ost efter hur mycket ostsmak ni vill ha på tekakorna.Här har vi arbetat ut tekakorna och lagt dem på ugnsplåtar. Dags för en andra jäsning. Behöver era plåtar bakplåtspapper så använder ni det.

Innan bröden gräddas så penslas dem med uppvispat ägg och toppas med riven ost.

Nu är ostbröden gräddade och klara. Supergoda och saftiga! Hoppas att ni vill testa ♥

*

HITTA I BLOGGEN

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Torsk i supergod sås

Hej alla idag är det dags att uppdatera bloggen med nytt recept 😀 Torsk blir det denna gången. Receptet har jag skrivit med kortfattad text som är lätt att läsa. Det är en enkel fiskrätt att tillaga med få ingredienser, det är ju som ni vet min röda tråd här genom alla recept. Det ska vara enkelt men också gott! Receptet kommer här:

Denna torskrätten räcker till ca 6 portioner

*

Recept

2 paket upptinad fryst torsk (2×400 g)

Salt /vitpeppar

1 fiskbuljongtärning

2 dl vatten

2 dl creme fraiche 34%

2 dl vispgrädde

0,5 dl hackad dill

2 msk hackad gräslök

*

Gör så här:

Lägg de upptinade torskfiléblocken i ugnsform. Salta/peppra. Lös upp buljongtärningen i hett vatten.

Blanda ihop det heta vattnet med övriga ingredienser. Smaka av med salt/peppar. Häll såsen över torsken.

Tillaga mitt i ugnen 200° i 25-30 min (tills torsken är helt klar)

*

Servera med tex. kokt potatis, kokta morötter och gröna ärtor.

*

Vid frågor. Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) på mail: [email protected]Här har Ludwig vispat ihop såsen som vi ska hälla över torsken. Enkelt och snabbt ihopvispad. Salt och peppar tar man efter eget tycke och smak.

Torskblocken har tinat och nu ska vi lägga dem i en ugnsform.

Såsen hälls över torsken och sedan ställer man in formen i ugnen. Ca 5 min arbetsinsats uppskattar jag det till så det är väldigt lättlagat!

*

HITTA I BLOGGEN

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Kladdkakans dag 7 November

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på pepparkakskladdkaka

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kladdkaka med dumlesnacks

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kladdkaka med kola

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kladdkaka med nutella

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kladdkaka med After Eight

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kanelbullekladdkaka

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på snickerskladdkaka

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kladdkaka med kinapuffar

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på kolakladdkaka

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på blåbärskladdkaka

*

10 tips till er som vill fira kladdkakans dag imorgon! Kanske hittar ni en ny favorit 😀

 

Saffransgifflar

Igår kväll luktade det nybakade saffransbullar i vårt hus. Ni som kikade in på min Instastory under kvällen fick ju en liten tjuvkik på att det var saffransgifflar som skulle komma på bloggen idag. Instastory är de bilder och filmer som kommer fram om man trycker på profilbilden på Instagram. Kika gärna in där om ni vill se mer av mig och min familj. En del bakning och matlagning lägger jag upp men allra mest blir det helt andra bilder och filmer. Fanny och Tilde är det som håller fatet på bilden och här kommer receptet på saffransgifflar

24 st saftiga och supergoda saffransgifflar

*

Recept

100 g smör

3 dl mjölk

25 g jäst

1 g saffran (2 påsar)

1 sockerbit

0,5 dl strösocker

1 ägg

ca 10 dl vetemjöl

Fyllning: 150 g smör, 1,5 dl strösocker och 1,5 msk vaniljsocker. Mosas ihop med gaffel.

Topping: Ägg och pärlsocker

*

Gör så här:

Smält smör. Häll på mjölk. Värm till fingervarmt (37°) Stöt saffran med sockerbiten. Rör ner i smör/mjölken.

Lös upp jästen med lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen, strösocker, ägg och vetemjöl. Jäs under bakduk i 45 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 delar. Kavla ut varje del till en cirkel. Skär 12 trekanter av varje cirkel.

Klicka ut fyllning på den breda delen av varje trekant. Rulla ihop. Börja rulla från den breda delen.

Lägg gifflarna med skarven ner på ugnsplåtar. Jäs under bakduk i 30 min.

Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 7 min

*

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

Här ser ni hur jag har skurit upp cirkeln i 12 st trekanter. Jag använder alltid pizzaskärare till detta. På varje trekant har jag lagt en klick fyllning. Sedan är det bara att rulla ihop gifflarna.

Gifflarna penslas med uppvispat ägg och toppas med pärlsocker.

Efter några minuter i het ugn så är de klara. Så goda och så fina i färgen eftersom de innehåller saffran 😀

På bilden nedan ser ni kolasnittar med pepparkakskrydda – Följ länken till receptet

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på pepparkakssnittar

HITTA I BLOGGEN

Fler recept på vetebröd hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Lax med dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis med lax är smaskens tycker jag och det är inte alls svårt att tillaga det. Potatisen kan man skala och dela i bitar dagen innan man lagar maten om man vill. Det sparar ju lite tid under själva tillagningen om den tråkiga biten redan är gjord. Förvara i så fall potatisbitarna i en bunken med vatten i kylen under natten.

Receptet är beräknat till 4 portioner

*

Steg 1, Lax

Krydda 4 st portionsbitar laxfilé (125 g/st) med salt och vitpeppar
Tillaga laxen i ugnen 200° ca 12-14 min. Kolla att laxen är klar. Tjockaste delen på laxen ska vara 52°
*
Steg 2, Dillstuvad potatis
800 g potatis (fast sort)
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
Salt/vitpeppar
*
Gör så här:
Skala och dela potatis i bitar. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk igenom (lite hård i mitten är okej)
Smält smör. Vispa ut vetemjölet i smöret tills det är klumpfritt.
Vispa sakta ner lite mölk till en slät blandning. Häll på resten av mjölken och grädden. Koka upp under omrörning.
Låt småkoka tills stuvningen tjocknar. Rör ner dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll av vattnet från potatisen och blanda försiktigt med stuvningen. Den dillstuvade potatisen är nu klar!
*
Servering: Ugnsbakad lax, dillstuvad potatis, grönsaker tex. citron, rivna morötter och gröna ärtor.

*

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

Här ser ni rakt ner i kastrullen där den delade potatisen ligger i saltat vatten. Nu ska potatisbitarna koka, det tar inte så lång tid eftersom potatisen är delade i småbitar. Storleken på bitarna är inte supernoga men ni ser på bilen på ett ungefär hur stora som jag gör dem.

Här blandas potatisen försiktigt med stuvningen. Krämigt och gott blir det med en tydlig smak av dill. Jag tycker att det är smidigt att använda fryst färdighackad dill men det går självklart bra att hacka dillen själv.

Här är allt upplagt på tallriken och det är dags att äta. Färsk citron är gott att pressa över laxen. 

*

Fantastiska brödet är gott att servera till denna laxrätten – Klicka nedan!

KLICKA HÄR så kommer ni till receptet på fantastiska brödet

*

Tips på en godbit efter maten – Mariannetryffel – Länk till recept nedan!

KLICKA HÄR så kommer ni till receptet på Mariannetryffel

*
HITTA I BLOGGEN
Translate »