Jag gör godis

Hej, hoppas att helgen har varit bra. Vi har haft en toppenhelg trots att några i familjen haft feber under några dagar. Lite sol på näsan gör ju allt lite lättare. Jag väntar på solen idag också men den verkar inte alls vilja komma fram, håller tummarna för eftermiddagen. Igår kväll kokade jag ihop något riktigt smaskigt. Det ligger där i formen och väntar på att jag ska skära upp det.

Ett chokladigt godis är det. Mjölkchokladfudge som under natten legat i formen och stelnat i kylen. En sådan liten chokladbit till en kopp kaffe och så gärna lite sol på näsan också då, då blir det en bra dag. Jag kikar snart in här på bloggen igen och ger er receptet 😀

Nu finns recept på mjölkchokladfudge HÄR

Snabb middag med lax

Ett durkslag fyllt med tagliatelle. Idag gjorde jag laxpasta till middag. 5-10 minuter tar det att fixa det så man kan verkligen säga att det är en snabb maträtt. Och så god!! Har ni testat? Jag använde hård tagliatelle som låg i en pappkartong när jag köpte den men vill man skynda på ännu mer så kan man ju använda färsk tagliatelle istället. Eller någon annan sorts pasta, det går ju också bra.

När man delar laxen i tärningar och låter de tillagas i en varm sås så tar det bara några minuter tills laxen är klar. Och såsen, ojojoj såsen! Den är god! Mmmm

Idag är vi hellre ute än inne så maten tog vi med oss ut. Med Oscar i knät knäppte jag av en bild så den är inte stylad på något sätt men jag hoppas att ni kan tänka er hur gott det var trots min kladdiga skål. Salladen som vi åt till maten kommer från en påse med en färdig salladsmix från matbutiken. Det är smidigt.

Receptet finns här på bloggen sedan tidigare. Då kallar jag det för en snabblagad laxrätt istället för laxpasta.

KLICKA HÄR så kommer ni till en snabblagad laxrätt

Äta banan med sked

God förmiddag denna helt fantastiska söndagen. Klockan är strax efter 11 och det är 13 grader hos oss just nu och temperaturen är på väg uppåt. Och solen skiner. Åh vad vi alla behöver det här efter den långa vintern. Oscar äter lite banan och sedan ska vi gå ut.

Banan är smidigt som mellanmål till de små. Jag brukar inte mosa bananen på en tallrik utan skarpar med en tesked direkt på bananen. Det brukar bli en lagom konsistens på bananmoset då. Perfekt när man ska åka iväg någonstans, det är bara att stoppa ner en banan och en tesked i väskan.

Oscar älskar banan. Det enda som är lite tråkigt med banan till småbarn är att det ger svåra fläckar på kläderna. Jag tar gärna emot tips på hur man får bort bananfläckar.

Mums mums mums! Nu var en halv banan slut. Det är alldeles lagom med en halv banan till den här lille killen. Den andra halvan fick hans mamma, så det blev banan till mellanmål för mig med. Nu går vi ut 😀 Hej då, vi ses snart igen!

Porterstek

Ett tips till er som vill laga en riktigt god söndagsmiddag – Porterstek

*

Recept

1-1,5 kg skinkstek

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 flaska porter (33 cl)

1 dl soya

1 tsk torkad timjan

6 enbär

6 svartpepparkorn

2 köttbuljongtärningar

1 dl svartvinbärssaft

Sås : 8 dl sky från stekgrytan, 0,75 dl vetemjöl och 2 dl vispgrädde

*

Gör så här:

Skala och dela gul lök i klyftor. Dela klyftorna på mitten. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten.

Koka ihop gul lök, vitlök, porter, soya, kryddor, buljongtärningar och svartvinbärssaft (outspädd). Använd en lagom stor gryta med lock.

Stick in en termometer i tjockaste delen av skinksteken. Lägg ner steken i porterblandningen.

Sänk värmen. Sjud under lock tills 75°. Vänd steken lite då och då så att den får fin färg runt om.

Drag grytan åt sidan. Låt steken vila i grytan i ca 20 min. Lyft ur steken ur grytan. Låt vila lite till. Skiva i tunna skivor.

Sås : Sila skyn ner i en kastrull. Värm upp. Rör ut vetemjölet med grädde. Häll ner blandningen i en fin stråle i skyn.

Vispa runt. Koka såsen tills den tjocknar.

*

Servering: Kokt potatis, porterstek, sås och grönsaker

Receptet på porterstek har jag fått av min mamma och det är även hon som lagat maten på bilden. Så gott! Efter en middag med porterstek så passar det bra med en klassisk äppelkaka. Tips med ett bra recept i länken nedan.

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på saftig äppelkaka

*

STARTSIDA

Päronkaka

Vilket väder vi har! Strålande sol och små vårblommor som kommer upp lite överallt, idag kan man inte annat än vara på gott humör. Fika i solen ute på trappan med en nybakad päronkaka dessutom 😀 Denna päronkakan går verkligen snabbt att baka, vill man skala päronen så kan man göra det men jag brukar bara kärna ur och skiva päronen i klyftor och behåller alltså skalet på. Det är en smaksak hur man gör, lika gott vilket som. Receptet kommer här:

Vill ni göra hemgjord vaniljvisp till päronkakan – KLICKA HÄR

*

Recept

150 g smör

3 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning: 3-4 mogna päron, 1,5 msk strösocker och 1 msk stött kardemumma

*

Gör så här:

Elvispa ihop smör och strösocker (smält inte smöret) Vispa sakta ner ett ägg i taget.

Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i smeten. Bred ut i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.

Kärna ur päron. Klyfta. Vänd runt i strösocker och kardemumma. Tryck ner klyftorna i smeten.

Grädda mitt i ugnen 175° i 45-50 min. Kolla med provsticka. Servera päronkakan med tex. vaniljvisp

Jag brukar pudra mycket florsocker över päronkakan då blir det både extra fint och extra gott

Hur många päron man använder beror på storleken, mina var små så jag använde 4 päron

När päronkakan svalnat lite så är det dags att smaka på den. Riktigt saftig och god är den.

Det här är verkligen en lättbakad päronkaka som precis alla kan lyckas med. Hoppas att ni är många som vill testa.

Det är supergott med vaniljvisp till så hoppa inte över det. Vill ni inte göra vaniljvisp själva så köp i mataffären, det är också gott.

*

Vill ni baka en god småkaka – Baka klassiska syltkakor

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på syltkakor

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

*

HITTA I BLOGGEN

Fler mjuka kakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »