Chokladrutor med chokladkräm

Kladdiga goda chokladrutor med chokladkräm i mitten. Ungefär som en kladdkaka men de här chokladrutorna kan man välja att servera som en kaka och äta den med handen eller som en kladdkaka med vispad grädde till. Hallon är trevligt och gott att servera till ifall man vill använder chokladrutorna till dessert

Hur många chokladrutor det blir beror på hur stora rutor man gör.

*

Steg 1, Chokladrutor

100 g smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

0,5 msk vaniljsocker

*

Gör så här:

Smält smör. Vispa ägg och strösocker. Rör ner de övriga ingredienserna och det smälta smöret.

Grädda i en smord pappersklädd fyrkantig form ca 35×25 cm

Mitt i ugnen 150° i ca 30 min. Ställ in i kylen tills chokladbotten stelnat.

*

Steg 2, Chokladkräm

200 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

1 tsk honung

25 g rumsvarmt smör

*

Gör så här:

Hacka mjölkchoklad grovt. Värm under omrörning upp vispgrädde och honung riktigt hett.

Drag kastrullen åt sidan. Smält ner mjölkchoklad och smör under omrörning till en jämn smet.

Ställ in i kylen tills chokladkrämen tjocknat (ca 1 timme) Dela sedan den kylskåpskalla chokladbotten i två delar.

Bred chokladkräm på ena delen och lägg den andra delen över. Låt stelna ordentligt i kylen, gärna över natten.

Dela i valfria rutor. Servera som en kaka eller som en kladdkaka med tex. hallon och vispad grädde.

I chokladkrämen har jag smält ner mjölkchoklad. När chokladkrämen tjocknat är den färdig att fördela ut på chokladbotten. En halva av chokladbotten smetar man ut chokladkräm på och den andra halvan lägger man över.

Här ser ni hur chokladkrämen ligger i mitten av chokladbottnarna. När kakan stelnat ordentligt så skär man upp den i valfria stora rutor. Lägg gärna ihop chokladbottnarna dagen innan servering så att chokladkrämen stelnar ordentligt. Förvara då i kylen under natten med plastfolie över.

Denna gången ska chokladrutorna serveras som dessert. Vispad grädde och hallon är gott till.

Extra fina blir chokladrutorna med pudrat florsocker på toppen. Det gör man strax innan servering.

Här ser ni den supergoda chokladkrämen igen. Chokladtryffel kan man också kalla den eller chokladganache

*

Tips! Är ni sugna på att baka världens godaste dumlemuffins 😀

KLICKA HÄR så kommer ni till receptet på dumlemuffins

Eller vill ni kanske testa att göra egna kexchoklad

KLICKA HÄR så kommer ni till receptet på kexchoklad

*

HITTA I BLOGGEN

Fler kladdkakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Bilder på Oscar

En bild tagen rakt in i vår matsal när vi åt middag idag. Oscar sitter i pappas knä och vi får turas om och hålla honom när vi äter för den här lilla bebben vill inte vara själv någon längre stund. Vara nära ofta och länge är det han helst vill. Ludwig som tidigare var yngst i familjen har nu blivit en stolt storebror. Till middag blev det hemgjorda köttbullar som vi plockat fram från frysen och värmt i stekpannan. När tid och ork finns, och det är bra pris på köttfärs så brukar vi passa på att göra en stor sats köttbullar och frysa in. Ungefär 4-5 kg köttfärs brukar vi göra köttbullar av. Recept på köttbullar i brunsås finns i denna länken

Några bilder på Oscar lyckades jag få till medan han låg i sängen själv en stund. Sekunden efter ville han vara nära igen och jag med! Alldeles nyförälskade är vi hela familjen i denna lilla kille. Sex barn har vi och lika speciellt är det varje gång en ny liten människa kommer till oss. Och jag mår alltid så bra efter förlossningen. Graviditeten brukar vara kämpig, värre och värre för varje barn faktiskt och då känns förlossningen som en befrielse. Att äntligen komma i mål och att dessutom få världens finaste pris i sina armar. Det finns inget som slår det.

Fanny ska på picknick med sin bästa kompis Ida. Alldeles nyss plockade hon ut en plåt med sega chokladkakor ur ugnen som hon ska ta med sig. Jag blir så stolt över mina tjejer som alldeles själva kan fixa något gott att bjuda sina kompisar på. Och att de dessutom är duktiga på att plocka undan efter sig, det var inte jag i den åldern. När jag exprimenterade i köket i tonåren så såg det ut som ett bombnedslag efter mig. Det tyckte jag inte då men idag förstår jag vilket arbete jag lämnade till mina föräldrar som fick fixa allt när jag, som jag tyckte då, var klar.

Vill ni också baka sega chokladkakor som Fanny så KLICKA HÄR

Kardemummakaka

När man blir sugen på en saftig kardemummakaka så får man helt enkelt baka det, så det gjorde vi idag. Den här kardemummakakan är så lättbakad så även om jag är trött idag (igen) efter en spännande natt med bebis, så var bakandet inte särskilt ansträngande. Och det är ju så värt det när doften från kardemumma sprider sig i köket medan kakan gräddas. Och när man får provsmaka! Mmmmm… Det är ett enkelt recept med ingredienser som ofta finns hemma och det kommer här:

Tips! Filmjölk gå att byta ut mot naturell yoggi om så önskas

*

Recept

125 g smör

1 msk kardemummakärnor

1 ägg

2,5 dl strösocker

2,5 dl filmjölk

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Topping: Kanel och pärlsocker

*

Gör så här:

Smält smör. Stöt kardemumma grovt med tex. mortel. Vispa ägg och strösocker pösigt.

Rör ner smör, kardemumma och filmjölk i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.

Fördela ut den tjocka smeten i smord springform Ø ca 24 cm. Strö på kanel och pärlsocker.

*

Grädda mitt i ugnen 175° i ca 45 min 

Kolla med provsticka att kardemummakakan är genomgräddad. Låt svalna i formen.

*

På denna bilden har jag fördelat ut den tjocka smeten i en smord springform. I botten av formen klämde jag fast ett bakplåtspapper. Över smeten har jag pudrat på kanel och strött på pärlsocker. Mängd efter tycke.

Kardemummakakan är genomgräddad och klar för provsmakning. Det doftar kardemumma i hela köket.

Mycket saftig och god kaka som påminner om kardemummabullar men som är mycket enklare att baka. Här slipper man ju jäsningen. Hoppas att ni blir sugna på att testa.

Tips! Vill ni istället baka en småkaka med kardemmumma – Följ länken nedan!

KLICKA HÄR så kommer ni till receptet på kardemummasnittar

HITTA I BLOGGEN

Fler mjuka kakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

7 goda matrecept

Gokväll alla! Hoppas att ni mår bra. Själv är jag lycklig och glad med liten bebis i huset men hjälp vad trött jag är. Att vara uppe flera gånger varje natt och sedan försöka vara pigg på dagen och hinna med allt som vanligt, det tar på krafterna. Ni som följer mig på Instagram (där heter jag ju @madameedithblogg) fick se en bild på mig där jag kämpade med att se pigg ut men det var ju helt omöjligt. Ögonen avslöjade verkligen hur trött jag är.

KLICKA HÄR så ser ni mina Instagrambilder. FÖLJ mig gärna!

Medan jag går runt här hemma och gäspar och planerar nya recept till bloggen så lyfter jag fram några favoritrecept från arkivet. Hoppas att ni hittar något ni blir sugna på till helgen. Länk till recepten finns under varje bild.

Fläskfilé i gräddsås med potatismos – KLICKA HÄR

Smördegsinbakad köttfärsrulle – KLICKA HÄR

Kyckling med mango chutney – KLICKA HÄR

Kycklingpaj med bacon – KLICKA HÄR

Fläskytterfilé i sambalsås – KLICKA HÄR

Laxfilé i citronsås – KLICKA HÄR

Järpar med västerbottensost – RECEPT HÄR

Morotsbröd i långpanna

Ett saftigt och gott morotsbröd bakat i långpanna – Långpannebröd

*

Recept

6 dl vatten

0,5 dl rapsolja

3 dl havregryn

50 g jäst

4 dl finrivna morötter

2 tsk salt

2 msk strösocker

12-13 dl vetemjöl

*

Gör så här:

Koka i ca 5 min ihop vatten, rapsolja och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)

Rör ut jästen med lite av blandningen. Arbeta in övriga ingredienser. När degen vid bearbetning släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

Tryck med mjölad hand ut degen i långpanna 30×40 cm. (använd ev. bakplåtspapper)

Skär i valfritt antal rutor. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min

På denna bilden ser ni gröten som har kokat ihop och sedan svalnat till 37° Rör man lite då och då i gröten medan den svalnar så sjunker temperaturen snabbare. Att ställa ner kastrullen i en bunke med kallt vatten skyndar också på, det viktiga är inte hur gröten svalnar, bara att den svalnar.

Här har jästen lösts upp i lite gröt, resten av gröten, salt, socker och de finrivna morötterna har fått komma ner i bunken. Nu är det dags att arbeta in vetemjölet. Sedan ska degen få sin första jäsning.

Degen har jäst en första gång i bunken, en andra gång på plåten och är nu gräddat och klart. Vi har provsmakat några rutor. Väldigt luftigt och fint morotsbröd blev det. Morötter brukar under denna tiden av året bara kosta några kronor per kilo så passa på att att baka bröd med morot i nu när det är så bra pris. Brödet går bra att frysa efter att det svalnat. Låt sedan tina i rumstemperatur för bäst resultat.

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »