Fläskytterfilé i dragonsås med råstekt potatis

Här kommer ett tips på en riktigt god maträtt med fläskytterfilé i en smakrik sås. Såsen har jag kryddat med dijonsenap, dragon och vitlök och krämigheten har jag fått fram genom att röra ner ett par deciliter creme fraiche. Enkelt och så gott att receptet hamnar i kategorin EDITHS BÄSTA. Det är ju där som jag samlar ihop bloggens absolut BÄSTA recept
Vill man använda fläskfilé istället för fläskytterfilé så går det självklart bra. Receptet kommer här:
Fläskytterfilé med råstekt potatis – Stek potatisen i 2 stekpannor eller i omgångar

*

Börja med: Skala potatis till den råstekta potatisenLägg potatisen i en bunke med vatten
*
Recept till 4-5 port
ca 600 g fläskytterfilé
Salt/vitpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 dl creme fraiche 34%
1 msk dijonsenap
1,5 msk konc. kalvfond
2 tsk torkad dragon
*
Gör så här:
Putsa och skiva ytterfilén i 1 cm skivor. Salta/peppra. Pressa ner vitlök. 
Bryn köttet i smör. Lägg över på ett fat. Tag bort eventuella klumpar efter stekningen.
Vispa ur stekpannan med vispgrädde och vatten. Rör ner övriga ingredienser till en slät sås.
Koka upp. Lägg i ytterfilén. Sänk till medelvärme. Låt småputtra medan du skivar och steker potatisen.
Beskrivning på råstekt potatis hittar du i länken ovan
 
*
Servera valfria grönsaker till

Råstekt potatis i stekpanna

Råstekt potatis är gott till tex. grillat kött, kyckling eller köttfärsbiffar ca 4 port

*
Recept
1 kg fast potatis
Salt/vitpeppar
Smör
*
Gör så här:
Skala potatisen och skiva den tunt ca 2 mm. Skölj av skivorna i durkslag.
(när stärkelsen försvinner klibbar inte potatisen ihop vid stekningen)
Låt vattnet rinna av potatisen ordentligt. Bryn potatisen i en klick smör i ca 10 min.
Rör runt lite då och då. Salta och peppra.
(Stek potatisen i en stor traktörpanna eller i två stekpannor)
*
Vill du råsteka potatis i ugn – KLICKA HÄR
*

Fläskytterfilé i sambalsås

Ett smidigt recept på fläskytterfilé som tillagas i en god sambalsås i ugnen. Enklare än så här kan det knappast bli, det som tar lite tid är att putsa fläskytterfile och att skiva upp den men annars sköter ugnen resten. Ja, såsen får man ju vispa ihop också men det går på nolltid 😀 Använd en lagom stor ugnsform som inte är allt för stor eftersom såsen ska täcka köttet. Mängden sambal oelek tar ni helt efter hur stark sås ni önskar, vi gillar stark mat och tar då 2 tsk sambal oelek (skulle jag bjuda på denna rätten hade jag bara tagit 1 tsk)Fläskytterfilé i sambalsås med vitlök som ger ca 5 port

*

Recept

1 fläskytterfilé (ca 1 kg)

Salt/vitpeppar

3 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche 34%

1-2 tsk sambal oelek

1 msk soya

1 pressad vitlöksklyfta

*

Gör så här:

Putsa och skiva fläskytterfilén i tjocka skivor, ca 2 cm. Salta/peppra. Lägg i ugnsform.

Vispa ihop övriga ingredienser. Smaka av med salt/peppar. Häll såsen över köttet.

Tillaga mitt i ugnen 175° tills fläskytterfilén är helt klar, 50 – 60 min

*

Servera med tex. jasminris och sallad

Vi är ju många i familjen så vi gjorde en dubbel sats fläskytterfilé och använde då en större form. Resterna som blev över sparas i kylen och blir nästa veckas matlådor som den här maträtten passar bra till.

Detta är ju verkligen en riktigt lättlagad maträtt och nedan kommer även ett tips på en enkel dessert för er som vill göra det extra festligt utan allt för mycket arbetsinsats. Kladdiga citronbrownies som man lika gärna skulle kunna kalla för citronkladdkaka 😀 Förbered den gärna dagen innan! Länk till receptet hittar ni under bilden.

Klicka här så kommer ni till receptet på citronbrownie

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med fläskytterfilé hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Tigermuffins

Nytt muffinsrecept 😀 Denna gången ska ni få ett recept på saftiga och goda tigermuffins som bakas på ingredienser som ofta finns hemma. Muffinsen smaksätts med vaniljsocker och kakao. Säkert har ni bakat tigersockerkaka innan, det är ju nästan samma sak. Som vanligt när man bakar muffins tycker jag att det är bra att använda muffinsplåt, det blir så mycket bättre resultat. Har ni inte en muffinsplåt så använd extra starka muffinsformar eller grädda i dubbla formar.

Enkelt recept på 12 st saftiga tigermuffins

*

Recept

125 g smör

2 dl strösocker

2 ägg

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

*

Gör så här:

Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget.

Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten växelvis med mjölk.

Blanda 1/3 av smeten med kakao och resten av smeten med vaniljsocker.

Placera muffinsformar i muffinsplåt. Fördela den ljusa smeten i formarna. Klicka chokladsmet över.

Drag en gaffel genom smeten så den blir marmorerad.

*

Grädda mitt i ugnen 200° i ca 15 min (kolla med provsticka)

En bunke med 2/3 ljus smet och en bunke med 1/3 chokladsmet

Rör försiktigt runt med en gaffel i smeten så att den blir marmorerad

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept på muffins hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Kassler i mjukostsås

Idag ska ni få ett enkelt och lätt recept med kassler 😀 Denna gången gjorde jag en mjukostsås och hällde såsen över den skivade kasslern och så skjuts in i ugnen tillsammans med ett gäng cocktailtomater. Persiljan och gräslöken som jag blandade ner i mjukostsåsen plockade jag fram från frysen, det blir lika gott som färskt tycker jag. Medan riset kokade blev min kasslergratäng alldeles lagom varm i ugnen. Om man vill kan man göra kasslergratängen extra festlig genom att toppa den med riven ost, det är också gott men denna gången hoppade vi över det. Salt och vitpeppar tar ni efter tycke men tänk på att kasslern är salt så var lite försiktig med just saltet.

En enkel kasslergratäng som ger 4-5 portioner

*

Recept

600 g kassler

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

200 g mjukost (naturell eller skinka)

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 vitlöksklyftor

Salt/vitpeppar

1 ask cocktailtomater (ca 250g)

*

Gör så här:

Putsa och skiva kassler. Lägg i ugnsform. Vispa ihop vispgrädde, mjölk, mjukost, persilja och gräslök.

Pressa ner vitlök. Smaka av med salt/vitpeppar. Häll såsen över kasslern. Strö på tomater.

Tillaga mitt i ugnen 225° i ca 20 min.

*

Servera med tex. jasminris, sallad och fantastiska brödet

Den goda mjukostsåsen hälls över den skivade kasslern. Smidigt och kräver liten arbetsinsats 😛

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med kassler hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »