Kanelkola

 

Alltså den här kolan! Ojojoj vad god den blev med riktig julsmak 😀 Jag provade att röra ner ett par teskedar malen kanel när jag kokade kola denna gången och det var verkligen inte sista gången jag gör det. Riktigt bra blev det och kanel i kolan ger extra julstämning. På bilden här ovan ser ni hembakade pepparkakor som barnen var hos mormor och bakade i helgen, tyvärr har jag inte receptet på hennes pepparkakor men jag har ett annat recept som är riktigt bra på skurna pepparkakor KLICKA HÄR så kommer ni till recept på skurna pepparkakor Hoppas att ni blir sugna på att testa både kanelkola och skurna pepparkakor 😀

Kanelkola är ett topprecept i EDITHS BÄSTA

*

Recept

3 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 dl sirap

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

2 tsk malen kanel

*
Gör så här:
Lägg allt utom kanel i tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning. Sänk till medelsvag värme.
Låt sjuda tills 120°( 20-30 min) Rör då och då. Rör ner kanel i slutet av kokningen. Saknas termometer – Gör kulprovet.
Kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Stelnar den och går att rulla till en kula är smeten färdigkokt
 Häll smeten i liten pappersklädd form ca 20×30 cm. Låt svalna i kylen. Skär i ca 40 bitar. Använd tex. pizzaskärare.
 Klä tex. in kolan i smörpapper eller rulla i florsocker. Förvara i kyl eller frys (tina frysta kolor innan servering)
*
För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kolan har stelnat i kylen under natten och nu har jag börjat skära upp den. En pizzaskärare funkar bra att använda.

Ludwig och jag fixar bilder till kolareceptet. Han tycker att jag tar alldeles för många kort, det tar för lång tid. Han vill smaka på kolan nu!

Kanel i kola det tycker jag att vi kallar för julig kanelkola 😛 En mycket god sådan!

Nedan ser ni en supergod kladdkaka med After Eight – Följ länken till receptet

KLICKA HÄR så kommer ni till kladdkaka med After Eight

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

 

Fläskfilé i sambalsås

Enkelt och gott med fläskfilé blev det idag. Det krävs inte särskilt många ingredienser eller mycket arbetsinsats för att fixa en god middag med fläskfile 😀 Fläskfilé, grädde och lite kryddor, det är allt som behövs och något tillbehör som tex. ris och grönsaker. Gurka och paprika blev det denna gången för oss för det var det som fanns i kylen. Vill ni göra en snyggare uppläggning av riset så kika i DETTA INLÄGGET där visar jag hur jag gör en risboll.

Lite hetta i såsen blev det denna gången till fläskfilén, jag har använt sambal oelek. Det är en av mina favoriter i köket, perfekt för alla som gillar stark mat. Hur stark ni vill ha såsen får ni testa er fram till. Det är en smaksak.

Detta receptet med fläskfilé räcker till 6-8 port

*

Recept

2 st fläskfiléer (ca 600 g/st)

Salt/vitpeppar

2 dl vatten

2 köttbuljongtärningar

5 dl vispgrädde

2 msk tomatpuré

Maizena redning

0,5 – 1 msk sambal oelek

*

Gör så här:

Putsa och skiva fläskfilé. Bryn i smör. (använd en stor stekpanna) Salta och peppra. Lägg åt sidan. Tag ev.bort stekklumpar.

Vispa ur stekpannan med 2 dl vatten. Koka upp. Låt buljongtärningar smälta. Vispa i grädde och tomatpuré.

Koka upp. Häll på maizena redning tills önskad konsistens. Smaka av med sambal oelek, salt och vitpeppar.

Lägg i fläskfilén och låt småputtra till köttet är helt klart. Servera med tex. ris och grönsaker

*

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Jag köper alltid sambal oelek i en flaska som man kan klämma ut den mängd man behöver. Skönt att slippa kladda med en sked i en glasburk.

De röda prickarna i såsen är sambal oelek, jag har använt ganska mycket eftersom vi gillar stark mat. Smaka krydda smaka, så gör man för att få det resultatet man vill ha. På bilden nedan ser ni rester som blev över efter middagen, det blir en perfekt matlåda

Bountybollar är gott till kaffet efter maten – Busenkelt recept med kondenserad mjölk

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på bountybollar

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med fläskfilé hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

10 bilder från Instastory

Hej alla mitt i natten! Jag sitter och skriver lite recept medan resten av familjen sover. Det funkar bra för mig för jag är en natt och kvällsmänniska och älskar dagar då man slipper bli väckt av en väckarklocka. Morgontrött med andra ord och ser mycket fram emot barnens jullov. Jag tog en liten paus från receptskrivandet nu och tänkte passa på att tipsa er om att följa mig på Instastory. Här har jag valt ut 10 bilder som har synts där under den senaste tiden.

 

Jag tycker att det är så roligt att lägga upp bilder på Instastory. Enkelt att ta kort med mobilen, bilderna blir inte jättebra att dra upp i så här stort format men i mobilen funkar dem ju fint. Dessutom behöver man inte vara jättenoga med bilderna där eftersom de försvinner efter 24 timmar.

Man kan även filma några sekunder och lägga upp. För inte så länge sedan filmade jag lite i vår matsal och visade upp för mina följare som kikade in på Instastory under det dygnet. Förvånansvärt många kikar in när jag lägger upp något. Ungefär hälften av mina följare på Instagram tittar på varje bild eller film jag lägger upp. Instastory är ju en del av Instagram. För att se det som finns på Instastory så klickar man på profilbilden på den man följer på Instagram. När något nytt publicerats så markeras profilbilden med en ring, då är det bara att klicka in och kika.

Att det är så många som kollar på det jag lägger upp på Instastory tror jag beror på att det märks att jag har kul och att jag visar en lite mer avslappnad och personlig sida där än vad jag gör i mina andra kanaler. Jag tycker verkligen att det är roligt, att ta lite kul bilder och leka med text och symboler. Ibland lägger jag även upp något som jag kallar för ”5 fakta om mig” då skriver jag lite onödig fakta om mig själv som tex. att jag gillar mörkrostat kaffe och att jag är introvert men inte blyg.

Så vill ni se fler bilder på min Instastory så in och följ mig på Instagram – @madameedithblogg

*

En stor godnattkram till er alla. Nu ska jag jobba vidare, imorgon lagar jag fläskfilé 😀

Lax i krämig vitlökssås

Att laga lax är verkligen lätt. Latmansmat skulle man kunna kalla det 😀 Först köper man ett paket fryst lax i portionsbitar, låter det tina på diskbänken. Lägger de tinade laxfiléerna i en ugnsform. Vispar ihop en sås och häller över laxen och så in i ugnen. Efter 20 minuter är det klart. Ris är gott att äta till men vill man att det ska gå ännu snabbare så kan man koka färsk pasta och servera till, det blir klart på några minuter.

Detta receptet på lax i krämig vitlökssås ger 4 portioner

*

Recept

4 st laxfiléer (125 g/st)

Salt/vitpeppar

3 dl vispgrädde

200 g färskost med vitlökssmak

Citronpeppar

*

Gör så här:

Salta/peppra laxfiléer. Lägg i ugnsform. Vispa ihop grädde och färskost. Smaka av med citronpeppar (snåla inte!)

Tillaga mitt i ugnen 200° i ca 20 min (tills laxen är klar) Servera med tex. jasminris och grönsaker.

*

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Laxfiléerna ligger i en ugnsform. Vi är ju en stor familj, receptet har jag skrivit till 4 portioner men vi gjorde dubbelt så mycket. Alla här hemma älskar lax så det går åt och så blev det en matlåda till Fredrik också.

Såsen är snabbt ihopvispad och här häller jag den över laxfiéerna. Ta rikligt med citronpeppar för det ger verkligen en god smak.

Efter 20 min i ugnen så är laxfiléerna klara.

Till laxen åt vi jasminris. För att göra det extra festligt så formade jag riset till risbollar (kanske kallas det något annat?) Tryck i det klibbiga jasminriset i något som har den formen och storleken som du vill ha på risbollarna. Denna gången använde jag en kopp men tex. ett decilitermått funkar också bra.

Och så stjälper man upp risbollen på tallriken. Visst blir det snyggt! När laxen låg på tallriken pepprade jag lite extra med citronpeppar över såsen. Citronpeppar är gott och så blir det fint tycker jag.

*

Nedan hittar ni 5 till tips på goda fiskrätter

Tonfisk i currysås

Torsk i supergod sås

Laxpasta

Lax med salladsostsås

Rödspätta i dillsås

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*
HITTA I BLOGGEN

Tigerkaka med saffran

Första advent idag. Mysigt! I eftermiddag ska vi fika en enkel adventsfika och tända första ljuset. Jag har bakat en tigerkaka med saffran som vi ska smaka på, till kakan dricker jag och Fredrik kaffe och barnen ska få julmust. När jag tänker efter så kommer nog jag också att smaka på lite julmust, det ger ju verkligen julstämning.

Saffranskaka som tigerkaka har jag gjort många gånger förut och receptet finns här på bloggen sedan tidigare men idag passade jag på att fota lite nya bilder, det är alltid kul att förnya bilderna när jag har möjlighet till det.

*

10 tips till på juliga sötsaker: Saftiga saffransbullar – Mariannetryffel – Skurna pepparkakor – Mjölkchokladtryffel – Mjuk pepparkaka – Bounty – After Eight kladdkaka – Kladdkaka med polkagrisar – Chokladkola – Trillingnöt

Här kommer receptet på saftig och god saffranstigerkaka

*

Recept

200 g smör

3 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vispgrädde

0,5 g saffran = 1 påse

3 msk kakao

*
Gör så här:
Elvispa ihop smör och strösocker. Rör ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Blanda sist i grädde.
Kavla lite på saffranspåsen. Lägg lite mindre än hälften av smeten i en annan skål. Blanda ner kakao.
I smeten som ligger kvar i den första bunken rör du ner saffran. Häll hälften av saffranssmeten i smord och bröad sockerkaksform.
Häll på chokladsmeten. Överst häller du resten av saffranssmeten. Dra lite med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 1 timme. (testa med en provsticka) Låt svalna i formen.
*
För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)
*
Så saftig och god blir den här saffranskakan.
Vid frågor! Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]
*

HITTA I BLOGGEN

Fler mjuka kakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Här ser ni den gamla bilden på saffranskakan (och några andra kakor) Den är fotad för flera år sedan och det är Melwin som är med på bilden. Melwin är min förstfödde son som är fjärde barnet i syskonskaran som består av 6 barn. Tre flickor och tre pojkar. Känner mig rik!

Translate »