Fotbollsmatch

Vårens första bukett vitsippor. Så vackert! Tilde och Fanny plockade den fina buketten som nu står på matsalsbordet. Det har varit en lugn dag idag med många tankar kring det som hände igår, så mycket sorg och samtidigt en stor känsla av tacksamhet för allt fint som finns i livet. Trots det onda som finns i vår värld så känner man en dag som denna att världen är fylld av kärlek, särskilt i Sverige idag. Jag bor många mil från Stockholm men har följt nyhetsrapporteringarna på tv. Alla blommor som vi fått se och hur människor hjälpt varandra genom denna krisen. Det är kärlek ♥

Melwin spelade fotbollsmatch idag. Han längtade extra mycket till denna matchen eftersom han var sjuk sist de spelade match. Han gillar verkligen att spela fotboll. Jag pratade med en annan förälder om det här med idrott och barn och hon hade den bestämda uppfattningen att det finns barn som spelar fotboll för att föräldrarna vill det. Stackars barn! Träna flera gånger i veckan och sedan matcher på det i en sport som man inte tycker om. Jag kan verkligen inte förstå hur man som förälder tänker då. Att röra på sig är bra, ja! Men vilken sorts rörelse man vill ägna sig åt måste man ju känna efter själv. Att hoppa studsmatta, klättra i träd och leka femkamp med kompisarna i trädgården är också ett sätt att röra sig på. Och så något som jag till och med tycker är ännu viktigare är att ha helt oplanerade dagar som gärna är tråkiga, då sätts fantasin igång.

Melwin vill gärna spela fotboll, så länge han vill det så får han göra det. Den dag (om den kommer) som han vill testa något annat eller kanske inte vill ha några aktiviteter alls så är det också okej. Jag är sjukt stolt över honom när han spelar, han är så snabb på planen och får ofta in bollen i mål. Hade han varit tvingad till detta så hade det garanterat inte varit så.

Hallonpaj

Det här är en krämig hallonpaj som innehåller creme fraiche. Efter hallonpajen gräddats är den ganska lös så den behöver stå ett tag och stanna till sig lite, om man vill så kan man göra den flera timmar innan servering för den är minst lika god att äta kall som ljummen.

Det blir en kort text till detta inlägget. Jag känner att det är svårt för mig att skriva mer ikväll efter det misstänkta terrordådet som Sverige drabbats av. Jag har följt nyhetsrapporteringarna hela eftermiddagen och känner stor sorg för alla drabbade. Kvällen kommer jag att tillbringa med familjen det är det enda som känns viktigt just nu. Ta hand om er ♥

Steg 1, Pajdeg

150 g smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

*

Gör så här:

Kör ihop allt i matberedare till en smulig deg. Tryck ut i springform Ø ca 24 cm.

______________________________________________

Steg 2, Fyllning

Vit choklad

1 ägg

2 dl creme fraiche

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl strösocker

250 g frysta hallon

*

Gör så här:

Finhacka vit choklad. Mängd efter tycke (50-100 g) Hoppa över vit choklad helt om du vill ha hallonpajen mindre söt.

Blanda ihop allt utom vit choklad och frysta hallon.

Rör ned frysta hallon i smeten. Häll smeten i pajskalet. Strö över hackad vita choklad.

Grädda mitt i ugnen 175° i 40 minuter.

Låt vila minst 30 min innan servering. Gärna längre!

*

Servera pajen ljummen eller kall med tex. vaniljglass eller vispad grädde

Mjuk kaka med glasyr och strössel

Den här kakan är så god – Baka i långpanna och toppa med glasyr och strössel
Kakan blir garanterat uppskattad på barnkalaset – Och strösselrutor passar ju perfekt nu till påsk 😀

(ca 30 st)
*
Steg 1, Mjuk kaka

200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
*
Gör så här:
Smält smöret. Låt svalna lite. Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Rör ner smält smör och mjölk i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker.
Rör ner i smeten. Häll smeten i smord pappersklädd djup plåt, ca 30×40 cm
Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 20 min. (kolla med provsticka att den är genomgräddad)
Låt svalna lite. Gör glasyren
__________________________________________
Steg 2, Glasyr med strössel
150 g smör
300 g florsocker
ca 1,5 msk vatten
Strössel
*
Gör så här:
Smält smöret. Elvispa ihop florsocker och smör. Späd med vatten och vispa glasyren slät.
Bred ut glasyren på den mjuka kakan. Strö på strössel. Skär i bitar, ca 30 st
*
Nedan hittar ni 3 till goda kakor som bakas i långpanna – Klicka på länkarna
Lycka till!

Kyckling i sambalsås

Idag blev det en enkel lunch med kyckling till mig och Ludwig. Den var enkel genom att jag använde få ingredienser och så delade jag kycklingen i bitar vilket kortar ner tillagningstiden. Smidigt! Såsen smaksatte jag med sambal oelek, det är ju en sådan tacksam smaksättare. En tesked tyckte jag blev lagom, ganska hett och det gillar jag (och barnen har vant sig så de protesterar inte) Vill ni ha såsen mildare så dra ner lite på mängden sambal oelek i så fall. Vill ni göra såsen tjockare så rör ner lite maizena redning. Vi åt ris till men det går ju lika bra att servera med pasta, använder ni färsk pasta så går det ju ännu fortare tills middagen står på bordet 😀 Receptet ger 2 port och kommer här:

Recept

2 kycklingfiléer

Salt/vitpeppar/smör

1 dl vatten

2 dl vispgrädde

0,5 hönsbuljongtärning

1 tsk sambal oelek

*

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna i bitar. Ca 6 bitar/filé. Salta/peppra. Smörstek tills fin yta.

Häll på vattnet och hetta upp. Lägg i buljongtärningen och låt den smälta. Rör ner vispgrädde och sambal oelek.

Låt småputtra under lock tills kycklingen är helt klar.

*

Servera med tex. jasminris och sallad

Tips till eftermiddagskaffet – Passa på att baka min goda nougatkladdkaka 😀

Klicka här så kommer ni till receptet

*

Lycka till!

Syltkakor

Syltkakor 😀 En riktigt klassisk småkaka som är lätt att baka, det moment som är lite knepigt är att fylla hålet på kakorna med sylt. Det gäller att använda en sylt som inte är för vattnig och så brukar jag använda skaftet på en tesked, det funkar bra. Man får heller inte ta för mycket sylt utan det räcker att fylla hålet upp till kanten, annars rinner det över under gräddningen.

Receptet ger 30 st syltkakor

*

Recept

200 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

ca 1 dl fast röd sylt


Gör så här:
Vispa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en smulig deg.
Tryck ihop degen. Lägg in i kylen i ca 30 min. (eller kortare stund i frysen om man vill skynda på)

Rulla ut ca 30 bollar. Stora som studsbollar. Lägg dem på bakplåtar. Gör en grop i varje boll med tex. ett finger.

Fyll varje grop med sylt upp till kanten. Grädda mitt i ugnen  i 175° i ca 15  min.

På denna bilden har jag precis fyllt syltkakorna med sylt upp till kanten. Den mängden sylt är lagom för att inte sylten ska rinna över vid gräddningen. Denna kakan kallas ibland för hallongrottor men då ska de så klart fyllas med hallonsylt, jag tycker att det går bra med vilken röd sylt som helst och kallar dem därför för syltkakor 😀

Kakorna har gräddats en kvart och har fått svalna lite på plåten. Ludwig blir först ut att provsmaka, han älskar småkakor 😀

Ska ni på picknick i påskhelgen så baka ett gäng med syltkakor och stoppa ner i picknickkorgen. De är lätta att äta utan att vara kladdiga. Våra syltkakor ska få följa med oss i helgen när vi ska åka och titta på Melwin och hans kompisar som ska spela fotbollsmatch. Ett lag inom vår kommun kommer de att spela mot denna gången, perfekt när det är så nära och bra.

*

Jag önskar er en fortsatt solig och fin dag!

Translate »