Saftig äppelkaka

Hej alla! Nu är det verkligen äppeltider och idag ska ni få ett recept på en jättegod och saftig äppelkaka 😀 Hoppas att ni blir sugna på att testa. Denna äppelkakan är god både att skiva upp och äta som en sockerkaka med äpplen i eller om man vill servera den som tex. dessert med vaniljvisp till.

Innan servering har jag pudrat äppelkakan med florsocker

*

Recept

150 g smör

3 dl vetemjöl

2,5 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3/4 dl kokande vatten

3/4 dl vispgrädde

2 ägg

Fyllning: 3-4 äpplen, 0,5 dl strösocker och 2 tsk kanel

*

Gör så här:

Smält smör. Rör ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker.

Rör med en slev ner hett vatten, vispgrädde och det smälta smöret.

Vispa upp äggen med en gaffel. Rör ner i smeten. Häll smeten i smord och bröad springform Ø ca 24 cm.

Skala, kärna ur och skär äpple i tunna klyftor. Vänd runt i strösocker och kanel. Tryck ner klyftorna i smeten.

Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 45 min. Låt svalna i formen.

*

Servera som en mjuk kaka eller med hemgjord vaniljvisp

Äppelkaka gräddad i springform. Kakan får svalna lite i formen innan kanten plockas bort.

Saftig och god äppelkaka serverad med en stor klick vaniljvisp. Lyxigt och gott men väldigt enkelt!

Och så avslutar jag detta inlägget med en bild på vårt sjätte underverk. Här är vår älskade lille Oscar 2 veckor gammal. Sover, äter och mår bra. Fredrik håller på att plocka ut de 10 pappadagarna nu. 3 dagar i veckan är han ledig och idag är en av de dagarna. Jag har som ni vet kämpat mig igenom denna graviditeten och mått riktigt dåligt. Men åh vad värt det känns nu, jag är lyckligare än någonsin och så tacksam.

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med äpple hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Knäckig äppelpaj

Den godaste äppelpajen av dem alla måste vara en knäckig äppelpaj med sirap i smeten. Riktigt enkel att baka och supergod att servera till en kopp kaffe eller som dessert. Passa på nu när det är säsong för våra svenska äpple 😀 Receptet kommer här:

Recept

5-6 äpplen

150 g smör

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

3 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver

2 msk mjölk

0,5 dl ljus sirap

*

Gör så här

Skala, kärna ur och klyfta äpplen tunt. Lägg i smord ugnsform.

Smält smör. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner övriga ingredienser. Fördela knäcksmeten över klyftorna.

Grädda mitt i ugnen 175° i 30-35 min

*

Servera med tex. vaniljglass eller hemgjord vaniljvisp

På denna bilden har vi börjat skala äpple och sedan ska vi skiva dem i tunna klyftor

När äppelklyftorna är skivade så rör man snabbt ihop ett knäckigt täcke

Här har äppelpajen toppats med knäcksmeten och är redo att hoppa in i ugnen tills den fått fin färg (ca 30-35 min)

Mycket vaniljvisp ska det vara till äppelpajen 😀 Eller vaniljglass, det är också gott!

*

Tips! Vill du istället baka kladdkaka med knäckigt täcke så klicka på länken nedan

KLICKA HÄR så kommer du till kladdkaka med knäckigt havretäcke

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med äpple hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Banankaka

Idag ska ni få ett riktigt bra recept på en saftig och jättegod banankaka 😀 Perfekt sockerkaka att baka när ni har prickiga bananer hemma, ju prickigare och mer mogen bananerna är desto godare banankaka blir det.

Recept

100 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 ägg

0,5 dl filmjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

2 väl mogna bananer

*

Gör så här:

Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget och filmjölk.

Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat. Rör ner i smeten. Mosa bananer. Blanda med smeten.

Grädda i smord och bröad sockerkaksform. Nedre delen av ugnen 175° i ca 45 min.

Låt banankakan svalna i formen innan du stjälper upp den.

På denna bilden har jag blandat ihop den mosade bananen med smeten och fördelat ut smeten i smord och bröad sockerkaksform.

En riktigt saftig och god banankaka blir det på detta receptet kan jag lova. Tips! Har ni inte bikarbonat hemma så ersätt 1 tsk bikarbonat med 2 tsk bakpulver.

*

Tips! Vill du istället för banankaka baka bananmuffins så följ länken nedan

Klicka här för att komma till mitt bästa recept på bananmuffins

För sex dagar sedan fick vi vårt sjätte lilla underverk. Jag har mått så dåligt under graviditeten och inte riktigt orkat skriva om något personligt alls här i bloggen under den tiden. Jag har hållt mig till min stora röda tråd som är recept och endast skrivit lite om min graviditet på Instagram (där heter jag @madameedithblogg) Nu efter förlossningen känner jag att mina krafter kommer tillbaka, jag är redan mycket piggare trots att det har gått mindre än en vecka efter förlossningen. Att jag inte berättat om graviditeten här på bloggen beror på hur jag har mått, inget annat. Intresset på Instagram har varit stort runt vårt lilla nytillskott så jag tänker att jag ska dela med mig av lite bilder och annat även här, så fort tiden finns. Men nu kryper jag in i bebisbubblan igen… Trevlig helg!

*

HITTA I BLOGGEN

Fler mjuka kakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Lax med salladsostsås

Idag är det dags för ett nytt laxrecept och hoppa in här på bloggen. Riktigt smidig och verkligen supergod maträtt med lax är det här. Ni måste testa! Såsen lyfter hela rätten så den är ett absolut måste. I såsen har jag smält ner vit salladsost (exempel på vilken ost ni kan använda ser ni i denna bilden )

Beskrivningen på laxrätten ger 4 portioner

Denna gången åt vi laxen med denna potatisen ( supergott!! )

*

Steg 1, Lax

Krydda 4 st portionsbitar laxfilé (125 g/st) med salt, vitpeppar och citronpeppar.
Tillaga laxen i ugnen 200° ca 12-14 min. Kolla att laxen är klar. Tjockaste delen på laxen ska vara 52°
*
Steg 2, Salladsostsås
4 dl creme fraiche (34%)
2 vitlöksklyftor
200 g vit salladsost (länk ovan)
Salt/vitpeppar
ca 1 tsk flytande honung
*
Gör så här:
Värm upp creme fraiche, pressa ner vitlök och lägg i smulad salladsost. Vispa runt så osten smälter.
Låt såsen sjuda medan laxen blir klar. Smaka av med salt/vitpeppar och honung.
*
Servering: Ris eller potatis, lax, sås och sallad
På denna bilden har såsen småputtrat en stund och salladsosten har smält ner ordentligt.
Till laxen åt vi ugsbakad potatis med timjan. Skalet på potatisen var tunt så det fick vara kvar.
En enkel sallad som var kvar sedan fredagens tacos fick bli tillbehör. Enkel middag som känns lyxig.

Kexchoklad

Det här kan jag lova är två lyckliga killar. Idag har vi bakat hemgjord kexchoklad tillsammans. Lite kladdigt att hantera smält nougat och choklad men det blir verkligen helt galet gott! Mycket godare är köpt kexchoklad hälsar Melwin. Och jag håller verkligen med honom. Betyg 10 av 10 av oss alla här hemma och receptet hoppar rakt in i kategorin EDITHS BÄSTA. Det här MÅSTE ni testa!

Detta recept ger 24 st kexchoklad

*

Recept

3 st dubbelnougat (50 g/st)

500 g mjölkchoklad (150 g till fyllning + 350 g till ytterlager)

32 st smörgåsrån

1 msk rapsolja

*

Gör så här:

Bryt nougat och 150 g mjölkchoklad i bitar. Smält ihop över vattenbad

Bred blandningen på smörgåsrånen. Använd fyra rån med 3 lager fyllning. Upprepa tills rånen är slut.

Ställ i kylen tills fyllningen stelnat. Skär sedan varje rån i tre delar.

Smält ihop 350 g mjölkchoklad och rapsolja över vattenbad. Doppa de fyllda kexen i mjölkchokladen.

Använd tex. två gafflar. Lägg kexchokladen på pappersklädd skärbräda. Låt stelna i kylen.

*

På denna bilden har jag lagt ihop 4 st smörgåsrån med 3 lager fyllning emellan.

Nu har fyllningen stelnat i kylen en stund och jag delar varje hög i tre bitar med en vass kniv.

Här kan ni se vilka smörgåsrån som jag har använt. Ett sådant paket räcker gott och väl. Det blir kex över. Kexchokladen är nu doppade runt om i smält choklad och har fått stelna i kylen.

Jag använde 3 st dubbelnougat som jag blandade ihop med den smälta chokladen när jag gjorde fyllningen. Vill man använda någon annan sorts nougat så går det så klart lika bra.

*

Nedan hittar ni tips på 3 st till godbitar. Länk till recept över varje bild.

Klicka här så kommer du till recept på Mariannetryffel

Klicka här så kommer du till recept på Nutellacrisp

Klicka här så kommer du recept på Rocky Road Fudge

*

HITTA I BLOGGEN

Fler godiskakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »