Smulpaj till många med hallon och blåbär

På Mors dag gjorde jag en stor smulpaj med frysta bär som vi tog med oss hem till min mamma för att fira henne, min syster och hennes familj var också där. Vi var 6 vuxna och 6 barn, ett av barnen har inte börjat med sötsaker än så 5 barn var med och fikade smulpaj 😀 Jag gjorde smulpajen på 3 paket frysta blåbär och hallon, varje förpackning innehöll 300 g bär, det blev alldeles lagom och de som ville kunde ta två gånger. Det finns ju färdiga blandningar med blåbär och hallon och det var det jag använde men det går ju lika bra att blanda ihop bären själv. Exakt hur mycket hallon och blåbär man använder är en smaksak men ungefär totalt 900 g bär är lagom om ni följer mitt recept. Ni behöver inte tina de frysta bären för potatismjölet binder ihop vätskan. Arbetstiden för att göra denna stora smulpaj är max 10 minuter resten sköter ugnen!

En smulpaj med hallon och blåbär som räcker till många – ca 12-15 port

*

Recept

900 g frysta blåbär och hallon

2 dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

Smuldeg: 300 g rumsvarmt smör, 2 dl strösocker, 3 msk vaniljsocker, 6 dl vetemjöl

*

Gör så här:

Häll frysta blåbär och hallon i stor ugnsform, ca 20×30 cm. Blanda med 2 dl strösocker och potatismjöl.

Gör sedan smuldeg : Arbeta ihop smör, strösocker och vaniljsocker för hand eller med elvisp.

Arbeta sist in vetemjöl. Klicka ut den kakdegsliknande smuldegen över bären.

Grädda mitt i ugnen 225° tills fin färg, ca 20-25 min.

*

Servera smulpajen ljummen med tex. vaniljglass eller hemgjord vaniljvisp

Lycka till och jag lovar att ni kommer få nöjda och glada gäster 😀

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med bär hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Rabarberpaj med hyvlat smör

En till rabarberpaj 😀 Denna gången med hyvlat smör på toppen

*

Recept

500 g rabarber

0,5 dl strösocker

1 msk malen kardemumma

Topping: 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 2 msk socker, 100 g smör

*

Gör så här:

Skär rabarber i 1-2 cm bitar (skala om stjälkarna är tjocka) Blanda med strösocker och kanel. Lägg i pajform.

Blanda ihop havregryn, vetemjöl och strösocker till topping. Häll blandningen över rabarbern.

Hyvla kylskåpskallt smör, använd osthyvel. Tips! Lägg ev smöret i frysen en stund innan.

Täck med hyvlat smör över hela rabarberpajen. Grädda mitt i ugnen 225° i 20-25 min

*

Servera rabarerberpajen med tex. vaniljglass eller hemgjord vaniljvisp

*

Rabarberpajen täcks med hyvlat smör och får sedan hoppa in i ugnen tills den fått fin färg. Perfekt om man är sugen på att baka på semestern och vill spara på disk. Istället för att kladda ner en kastrull så är det bara en osthyvel att diska av när man är klar. Resten av toppingen kan man enkelt blanda i en plastpåse. Skulle kardemumma vara slut som den var hemma hos oss denna gången så går det bra att hoppa över det.

Nedan hittar ni fler recept med rabarber – Klicka på länkarna!

*

Rabarberpaj med smuldeg med kokos

Kladdkaka med rabarber

Rabarberkaka

Rabarbermuffins med vit choklad

Mjuk rabarberkaka (ett av mina mest populära recept)

Rabarberpaj med enkel smuldeg

Knäckig rabarberpaj med kardemumma

Krämig tacopaj

En riktigt enkel tacopaj – En fredagsfavorit hemma hos oss 😀

*

Steg 1, Pajdeg

150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
*
Gör så här:
Arbeta ihop allt. Tryck ut i en pajform. Nagga. Låt vila i kylen i 30 min.
_______________________________________
Steg 2, Fyllning
500 g blandfärs eller nötfärs
1 påse tacokrydda, 40 g
1 dl vatten
4 dl creme fraiche 34%
3-4 tsk sambal oelek
Tomater
Riven ost
*
Gör så här:
Bryn färsen och krydda med tacokrydda. Häll på vatten. Låt stå på svag värme i ca 5 min.
Blanda creme fraiche och sambal oelek. Fyll pajskalet med tacofärs. Häll på den smaksatta creme fraichen.
Lägg på skivade tomater. Strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 25 min.
*
Servera med tex. tacochips, gräddfil och pizzasallad
Nedan hittar ni fler goda tacorecept – Klicka på länkarna!
*

Knäckig rabarberpaj med kardemumma

Nytt recept med rabarber 😀 Nu gäller det verkligen att passa på och baka med rabarber när det växer för fullt i landen. Denna gången gjorde jag en knäckig rabarberpaj som jag tipsat er om tidigare men nu testade jag att blanda rabarberbitarna med lite kardemumma också. Herrejösses så gott det blev, det kommer jag att göra fler gånger. En riktigt lyckad smakkombination MUMS!

Denna gången var vi så ivriga på att få smaka på rabarberpajen så på bilden ligger den alldeles varm och nygräddad på tallriken. Snyggast upplägg får man om pajen blir lite ljummen innan man lägger upp den men vem kan vänta på det… inte vi i alla fall. Tips till er som vill hitta mig i sociala medier, Madame Edith på facebook hittar ni HÄR och på Instagram heter jag @madameedithblogg Följ mig gärna! Här kommer receptet:

Recept på en galet god knäckig rabarberpaj med kardemumma 😛

*

Steg 1
ca 500 g rabarber
0,5 dl strösocker
ca 1,5 msk malen kardemumma
1 msk potatismjöl
*
Gör så här:
Skär rabarber i 1-2 cm bitar (skala om skalet är tjockt)
Blanda med övriga ingredienser. Lägg i pajform.
______________________________________________________
Steg 2
150 g smör
0,5 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

*
Gör så här:
Smält smör. Drag grytan åt sidan. Rör ner sirap och vispgrädde.
Rör ihop resten av ingredienserna. Rör ner i grytan. Bred blandningen över rabarberbitarna.
Grädda mitt i ugnen 175° tills fin färg, ca 30 min.
*
Servera med tex. vaniljglass eller hemgjord vaniljvisp

Den knäckiga blandningen är snabbt ihoprörd i en kastrull och fördelas ut över rabarberbitarna. Rabarbern är blandad med strösocker, malen kardemumma och lite potatismjöl. Efter att ha gräddats i ungefär en halvtimme har rabarberpajen fått fin färg och är klar att plockas ut ur ugnen. Det doftar ljuvligt!

Nedan hittar ni fler recept med rabarber – Klicka på länkarna!

*

Rabarberpaj med smuldeg med kokos

Kladdkaka med rabarber

Rabarberkaka

Rabarbermuffins med vit choklad

Mjuk rabarberkaka (ett av mina mest populära recept)

Rabarberpaj med enkel smuldeg

Vitkålssallad Pizzasallad

Vitkålssallad är gott till så mycket. Tipset har ni fått innan men det här är en pizzasallad som är värd att upprepa flera gånger om här i bloggen. Så smidig och världens godaste tycker jag 😀 Jag gör, som många av er redan vet, det enkelt för mig och använder färdig kryddblandningen. Kål, krydda, vatten och olja det är allt. För att ni ska hitta kryddblandningen i butiken så visar jag på bilden nedan hur den ser ut. Tänker att det är lite lättare än om jag bara skriver vad den heter.

Här kommer beskrivning på vitkålssallad gjord på ett medelstort vitkålshuvud

*

Recept

2 liter riven vitkål

3 påsar Italiensk kryddblandning (se bild)

1 dl rapsolja

0,5 dl vatten

*

Gör så här:

Riv vitkålen tunt med tex. osthyvel. Blanda med Italiensk kryddblandning.

Häll på rapsolja och vatten. Blanda väl. Ställ in i kylen tills servering.

Vitkålssallad är gott till det mesta och klarar sig länge i kylen. Denna gången åt vi salladen till en krämig tacopaj 😛

Recept på krämig tacopaj finns i länken nedan – Klicka på den så hittar ni det.

Krämig tacopaj

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med grönsaker hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Translate »