Dumlekakor med noblesse

Småkakor med dumle och noblesse har ni testat det? Det är en av världens godaste kakor om ni frågar mig. Receptet på dessa dumlekakor finns här på bloggen sedan tidigare, den gamla bilden ser ni längst ner i detta inlägget. Nu till jul så är mitt tips att använda noblesse med apelsinsmak, det blir riktigt gott och apelsin ger ju julsmak.

5 till tips på goda kakor till jul : mjuk pepparkaka – saftiga saffransbullar – skurna pepparkakor – makalösa – pepparkakssnittar

Det blir 20 st dumlekakor på detta receptet
*
Recept
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
10 st dumlekolor
20 st noblesse
*
Gör så här:
Elvispa ihop smör och strösocker. Arbeta in vetemjöl och bakpulver. Tryck ihop till en deg.
Ställ i kyl i 30 min. Forma degen till 20 st bollar. Lägg dem i folieformar. Dela dumle på mitten. Tryck ner i varje boll.
Grädda mitt i ugnen 200° i 10 min. Tag ut kakorna. Lägg på en noblesse på varje kaka.
När noblessen smält, låt svalna i kyl eller frys.
*
För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Dumle och noblesse som ska bli en helt fantastiskt god och lättbakad dumlekaka

Här har jag rullat ut degen till bollar och tryckt ner en halverad dumle i varje boll

Bollarna kommer sedan att flyta ut under gräddningen och dumlen kommer att smälta

Här ser ni kakorna varma och nygräddade. Nu ska varje kaka toppas med en noblesse

Noblesse smälter snabbt på de nygräddade kakorna. När den stelnat är det dags att provsmaka!

Vid frågor! Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Fler godiskakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Här ser ni den gamla bilden. Året var 2013 när jag och Fanny bakade och fotade de här dumlekakorna och det var faktiskt en av de första kakorna som jag bloggade om. Då var Fanny lika gammal som Melwin är nu, 9 år. Nu har hon hunnit bli 13 år. En ny bild på Fanny hittar ni om ni KLICKAR HÄR (Fanny på vänster sida och storasyster Tilde på höger sida.

Chokladkola med ingefära

Jag fick syn på ett recept i veckans annonsblad från mataffären. Chokladkola med ingefära. Ingefära i kola har jag inte testat innan så jag blev sugen på att prova. I receptet stod det finriven färsk ingefära men jag hade ett paket med frusen hemma så jag använde det. Det blev supergott!! Koktiden ändrade jag på, det är den tiden som står i detta receptet som jag har använt. Kolan blir perfekt då. Receptet kommer här:

Det blir ca 40 st chokladkolor – Tips! Använd pizzaskärare när du skär kolan

*

Recept

100 g smör

3,5 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

4 msk kakao

2 msk riven ingefära

*

Gör så här:

Smält smör i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsstekpanna. Rör ner de övriga ingredienserna.

Koka ihop allt. Sänk värmen till medelsvag. Koka till 120° (Rör då och då) Saknas termometer – Gör kulprovet.

Kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Stelnar den och går att rulla till en kula är smeten färdigkokt.

Häll smeten i pappersklädd form ca 20×30 cm. Låt svalna i tex. kylen. Skär i valfria bitar.

Klä ev. in kolan i smörgåspapper. Förvara i kyl eller frys. (tina frysta kolor innan servering)

*
För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)
*
Nedan hittar ni en länk till en supergod smörkola som också är enkel att göra

Vid frågor lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Mer godis hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Het morotssoppa

Det här måste ni testa! En slät het morotssoppa som är riktigt enkel att göra. Den har asiatiska smaker som är så gott så man slevar i sig precis var enda droppe av soppan. Den är stark! Jag tar alltid 1 tsk cayennepeppar men självklart kan man minska på mängden cayennepeppar om man inte vill ha den riktigt så stark. Smaka och testa er fram är bästa tipset. Receptet kommer här:

Morotssoppan ger 4-6 portioner beroende på hur stora portioner som önskas

*

Recept

400 g morötter

1 stor gul lök

2 msk rapsolja

2 tsk curry

0,5 – 1 tsk cayennepeppar

1 liter vatten

1 burk lätt kokosmjölk (400 ml)

2 grönsaksbuljongtärningar

Salt

*

Gör så här:

Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök. Fräs morötter och lök i rapsolja tills de blivit blanka (de ska inte få färg)

Rör ner curry och cayennepeppar efter tycke (1 tsk cayennepeppar blir väldigt starkt och det älskar jag men det är en smaksak) Fräs 1 minut.

Tillsätt vatten, kokosmjölk och buljongtärningar. Koka under lock tills morötterna är mjuka.

Mixa morotssoppan slät med mixer. Smaka av med salt. Mixa lite till tills du är nöjd med smaken.

*

Servera den heta morotssoppan med tex. fantastiska brödet med naturell färskost på.

Tips! Det är fint att dekorera soppan med en liten persiljekvist. Morotssoppan är vegetarisk

*

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Här har jag och Ludwig skivat morötter (ni som följer mig på Instastory fick ju se när Ludwig hjälpte mig i köket) På denna bilden visar jag också vilken kokosmjölk som jag har använt.

Här har vi fräst morötter och lök blankt i rapsolja

Nu har morotssopppan kokat tills morötterna mjuknat. Dags att mixa soppan slät. Har man ingen mixer (som man använder till tex. smoothie) så kan man använda en stavmixer istället.

Vid frågor! Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Fler recept med grönsaker hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Gnällig och lycklig

 

Hej alla! Ja, det här är den stora anledningen till att ni inte ser så mycket av mig här på bloggen. När jag fotar med mobilen och förstorar upp bilderna till det här stora formatet som det är på denna sidan så blir bilderna grusiga. Trist, men idag valde jag att strunta i det. Dagarna rullar på snabbt här hemma med lille Oscar och Ludwig som är hemma med mig ett tag till. Nästa höst börjar Ludwig skolan. Jag ska fota lite bilder på Oscar och lägga upp här på bloggen, han har varit sjuk ett tag så det har inte varit läge att fota då. Öroninflammation på bägge öronen. Stackars stackars liten, inte ens 2 månader när en förkylning hoppade på honom. Nu har vi precis avslutat en penicillinkur på honom och han är mycket piggare. Det gick förvånansvärt bra att ge honom penicillinet.Ludwig tyckte att jag skulle visa er så fint han ritat på mammas hand. Hmmm syns ju knappt alls men lite kan man nog ana. En lila tuschpenna har han tatuerat mig med. Tur att det går att tvätta bort, tatueringar är inget för mig. Narig om läpparna så in i bomben är jag med, vinterväder är inte bra för min hud. Torr och huden spricker hela tiden, skulle inte tacka nej till en resa till ett soligt land. Där trivs jag bättre under denna årstiden. Idag har jag renskrivit lite recept på julgodis så att ni ska kunna hitta dem lättare. KLICKA HÄR så kommer ni till några av mina recept på julgodis. Har ni börjat få någon julstämning än förresten? Flera företag här omkring har bjudit iväg sina anställda på julbord nu och det är jag så avundsjuk på. Det är verkligen årets höjdpunkt när man får åka iväg med jobbarkompisarna på julbord. Egenföretagare som jag är nu så blir det ju inget julbord om man inte fixar det själv och några anställda har jag ju inte (än) så det blir väl aningens ensamt att sitta där i restaurangen i ett hörn och äta julbord själv. Ser fram emot julbordet med familjen på julafton istället.

Inte meningen att det skulle bli ett gnällinlägg egentligen det här, jag känner mig väldigt glad och nöjd med livet just nu. Hösten brukar få mig deprimerad men i år har jag inte hunnit med det med en liten nyfödd i huset. Nu vaknade han så nu måste jag avsluta. Vi ses snart igen!

Äppelbröd

GotteliGottGott! Åh så gott det här brödet blev!! Brödet har äpplebitar i degen. 2 stora äppelbröd bakade jag ut av detta receptet. Skalet på äpplena fick vara kvar. Lättbakat och riktigt enkelt äppelbröd som jag kommer att baka många fler gånger, redan imorgon tror jag faktiskt. Bild på vetemjöl fullkorn finns HÄR 

Receptet ger 2 st stora äppelbröd

*

Recept

2 äpplen

5 dl vatten

0,5 dl rapsolja

25 g jäst

1 tsk salt

1 msk strösocker

4 dl vetemjöl fullkorn

8-9 dl vetemjöl

*

Gör så här:

Hacka äpple i småbitar (behåll skalet på) Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°)

Lös upp jästen i lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen, äppelbitar och övriga ingredienser.

Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Forma till 2 runda limpor.

Låt jäsa på bakplåt under bakduk i 30 min.

*

Värm ugnen till 250° Sätt in brödet långt ner i ugnen. Sänk värmen till 200° Grädda i 35-40 min.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Då blir ytan hårdseg och sååå god!

*

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Här har jag kärnat ur och hackat 2 äpplen i småbitar. Skalet får vara kvar.

På denna bilden ser ni rakt ner i degenbunken där äppelbitarna ligger i degvätskan. Nu ska de båda mjölsorterna arbetas in, när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter så är mjölmängden lagom.

Nu har äppelbröden jäst klart. Små äpplebitar syns i degen.

Äppelbröden är gräddade och klara. Nu ska de svalna på galler utan bakduk så att de behåller sin hårdsega skorpa.

*

Nedan hittar ni ett enkelt middagstips – Klicka på länken

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på räkpasta med parmesan

Vid frågor! Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Fler bröd i kategorin övrigt hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

Translate »